Tényleg mindent el lehet adni nőkkel?

A tárgyiasítás és a reklámfogás árnyalatai

2016/03/07

A női test önmagában tökéletes műalkotás, ezt férfiként is így gondolom. De mi a helyzet ennek a csodának a reprezentálásával? Tárgyiasítás vagy a meg nem értett művészet tipikus esete?

Manapság az ember fia úton útfélen találkozhat fedetlen, közszemlére tett keblekkel, és még csak nem is kell nagyon megerőltetnie magát az ügy érdekében. A TV és még inkább az internet világában egyre több helyről mosolyog ránk néhány kedves hölgy, köldökig érő dekoltázzsal, esetleg vidám csillagokkal takart mellekkel, vagy valami erősen átlátszóba burkolt fenékkel. Természetesen ez egy fiatal, egészséges férfiembert nem fog zavarni, sőt! De azért vannak helyzetek, termékek és szolgáltatások, ahol erősen kérdésesnek érzem a nőiesség megjelenítésének szükségességét. Hogy érthetőbb legyek, mutatok is két példát!

1.) A nyakkendőkötési oktatóvideó, ami mindenről szól, csak a nyakkendőkötésről nem

Rengeteg dolog van, amit nem értek. Ezek közé tartozik az elméleti fizika, az emberi agy működése, a római jog és ez a videó. Persze nem a cselekmény bravúros összetettsége előtt állok értetlenül, hanem a hölgy szerepét érzem egy picit indokolatlannak. Ha figyelmen kívül hagyom a tényt, hogy ez a videó alapjáraton a nyakkendőkötés művészetéről szól, akkor annyit látok, hogy egy formás hölgyemény vonaglik egy sort a kamera előtt, és a végén valami elképesztő csavarral a kép átvált színesbe, olyan alternatív, művészi szintre emelve a videót, amiért minimum három elismerés járna nyolc különböző kategóriában (mint ahogy ezért a meglehetősen hosszú, cirkalmas összetett mondatért is). 

2.) Oktatófilm a melltartó egy kézzel történő kikapcsolásáról

Lehettem vagy 13 éves, mikor még azt hittem, hogy az igazi macsó félkézzel kapcsolja ki a melltartópántot, miközben a másik kezével italt tölt hölgyismerősének -ami legalábbis Dom Perignon-, hogy aztán fülbemászó jazz dallamok kísérete mellett egymáséi legyenek. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, kénytelen voltam elengedni ezeket a kisfiús gondolatokat, és belátni, hogy sokszor az igazi macsó is gondban van egy-egy fránya pánttal. Ám mint a fenti videó is mutatja, sokan még mindig a férfiasság non plus ultrájának tartják, ha laza, szemtelen mozdulattal, és egy kézzel fosztják meg hölgyismerőseiket a cicifékektől.

Lényeg a lényeg, a hölgyek feltűnését eme két mozgóképészeti etalonban értem is, meg nem is. Egy picit tárgyilagos ember vagyok, aki elítéli a felesleges sallangokat és közhelyeket, és szereti, ha valami arról szól, ami a rendeltetése. Például ha a sakkmagazinban fonálgombolyaggal játszó cicákról találnék cikket, valószínűleg felháborodott levelet írnék a szerkesztőségnek.

Mindennek ellenére azzal is tisztában vagyok, hogy a rejtett, sőt sok esetben nyílt szexualitással könnyebb felkelteni az emberek érdeklődését, mint talán bármi mással. Élénken emlékszem még a thaiföldi trágyareklámra, aminek véleményem szerint semmi köze nem volt a trágyához, de távol-keleti barátaink körében nagy sikert aratott. De minél több ilyen és ehhez hasonló filmmel találkozom, annál kevésbé értem a mai társadalmat.

szex (5)

Sajnos ezen videók főszereplőit én nem nőnek, sokkal inkább tárgynak látom, afféle dekoratív elemnek. Tisztában vagyok vele, hogy az utcán sétálva sosem fogok szembetalálkozni a lánnyal, akinek a mellei egy-egy görögdinnyét idéznek, de a gravitáció létezését teljes mozdulatlansággal tagadják. Pontosan tudom, hogy az átlag nő NEM ILYEN. De mi a helyzet azokkal a fiatalokkal, akiknek ez már nem annyira evidens, mert ilyen reklámokon szocializálódtak, az egyéb felnőtt tartalomról már nem is beszélve? És mi a helyzet azokkal a nőkkel és lányokkal, akik ezeknek a fiúknak és férfiaknak akarnak megfelelni? Kénytelenek lesznek feladni a természetességet a szépség érdekében, vagy remélik, hogy van még olyan srác, aki nem a műanyag kannákra, hanem az igazi nőkre bukik?

Ezeket a kérdéseket nem az én dolgom megválaszolni. Azért arra kíváncsi lennék, hogy mit gondol egy “átlagos nő” ezekről a filmekről. No meg azokról a férfiakról, akik ezeket megnézik…

Hozzászólások