Terror a londoni metróban

Késeléses támadás Szíria nevében

2015/12/06

A Scottland Yard terrorista indíttatású incidensé nyilvánított egy londoni metróban történt támadást. Egy férfi késsel támadt három utasra, akik közül az egyik súlyos nyaki sérülést szenvedett, a másik kettő áldozat szerencsésebb volt.

Ezt Szíriáért kapjátok!

Tettét ezzel a kiáltással hajtotta végre a merénylő a Central metróvonal Leytonstone állomásán. A gyorsan kiérkező rendőrök sokkolóval terítették le a szúró fegyverrel hadonászó férfit, és azonnal őrizetbe vették. A terrorelhárító ügyosztály parancsnoka, Richard Walton, hivatalos közleményében jelentette ki, hogy a rendőrök terrorista indíttatású incidensként kezelik a történteket.

Nagy-Britanniábán csütörtök óta azért lehet súlyos mértékű terrorfenyegetettséggel számolni, mert az ország beszállt az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet Szíriában található állásainak légi támadásaiba. Miután ez megtörtént a brit királyi család biztonsági őrizetét meg is erősítették. Richard Walton nyugalomra, ám egyben éberségre is kéri a lakosságot. A rendőrség közben vizsgálja azokat a hírszerzési információkat, miszerint a múlt havi párizsi terrortámadás egyik tagja, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud, a merénylet előtt Londonban és Birminghamben járt.

Közben online felületre felkerült egy olyan videó is, ahol az ISIS egyik tagja, felcsatolható bombával az övén, géppisztollyal hadonászva közli, hogy “a bosszú megkezdődött, vér fog folyni (…) Franciaország csak a kezdet volt“. A The Sundey times nevű lap szerint más nyugati országok már figyelmeztették Londont, hogy az Iszlám Állam Nagy-Britanniát jelölte ki következő célpontnak. Keith Vaz, munkáspárti politikus elmondta a londoni metrótámadás után, hogy körülbelül 400 brit dzshadista érkezett az országba, és kéri, hogy mindegyiküket egytől egyig tartsák gondos megfigyelés alatt.

Hozzászólások