A terroristák Párizs után sem akarnak leállni

Európától függ, a Charlie Hebdo csak a kezdet volt-e

2015/01/12

Az biztos, hogy múlt hét óta Európa jobban figyel az egyre növekvő terrorista fenyegetésre, amely kérdéses, hogy csökkenni fog-e a jövőben. Német sajtóforrások szerint a múlt szerdai, véres párizsi események nem valószínű, hogy a terrorizmus és a nyugati világ összecsapásának végét jelentik.

Múlt hét szerda óta az egész világ a Charlie Hebdo karikatúralap párizsi szerkesztőségében végzett mészárlás, és az azt követő túszakcióktól volt hangos, melynek végén a francia kommandósok három terroristával végeztek. A tragikus események azonban korántsem biztos, hogy átmeneti enyhülést hoznak.

iStock_000055424168_Medium

A német Bild am Sonntag szerint ugyanis az amerikai hírszerzők arra figyelmeztetik Európát, hogy Párizs nem a terroristák végállomása volt, hanem az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista terrorszervezet egy nagyobb akciójának első lépése.

Az IS állítólag titokban négyfős csapatok felállítását tervezi Nyugat-Európa több nagyvárosában (Rómát biztosan említették az amerikaiak által feltört titkos levelezésben), melyeknek a múlt hetihez hasonló merényletek végrehajtása lenne a feladatuk. Az IS mellett azonban az al-Kaida sem áll le, mely robbantásokra készül repülőgépeken.

A biztonsági intézkedés azonban ezentúl várhatóan jóval erősebb lesz a kontinensen és a tengerentúlon is. Németországban – amerikai figyelmeztetésre – szombaton már őrizetbe is vettek egy férfit, aki tavaly Szíriába látogatott, hogy csatlakozzon egy terrorszervezethez.

A franciák pedig nem nyugszanak. “Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében” – jelentette ki Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter, majd hozzátette, hogy hétfőtől tízezer katonát mozgósítanak rendvédelmi feladatokra, a rendőrség kisegítésére.

A múlt heti, három napig tartó merényletekben tizenheten haltak meg és húszan sebesültek meg. A támadássorozat óriási összefogást váltott ki Franciaországban, vasárnap közel négymillióan vettek részt a terrorizmus elleni felvonulásokon. Európa nemzetei most a hasonló akciók elleni, még összehangoltabb összefogásra buzdítanak.

Hozzászólások