Terrorveszély Budapesten, túszdráma Franciaországban

Már sehol nem lehetünk biztonságban?

2015/11/25

Fokozott figyelemre van szükség a biztonságunk érdekében! Hogy a terrorcselekményekkel összekapcsolhatóak-e az elmúlt nap eseményei, az még kérdéses. Ám szerencsére a „kisebb” bűncselekményre készülőknek is a rendkívüli állapot elrendelése idején jutott eszükbe véghezvinni korábbi terveiket, így a rendfenntartó szervek éberségének köszönhetően, meghiúsulni látszik minden ilyen jellegű próbálkozás is.

Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK)

A november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően a Terrorelhárítási Központ fokozta a felderítő tevékenységét, így a TEK által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során hat embert vettek őrizetbe – derül ki a Központ MTI-nek eljuttatott közleményéből.

Közölték, a TEK felderítése alapján őrizetbe vett emberektől sorozatlövő fegyvereket, robbanóanyagokat és lőszereket foglaltak le. Kitértek arra is, hogy kedden a bíróság elrendelte két ember előzetes letartóztatását, a további gyanúsítottakkal kapcsolatban pedig később várható döntés. Az elfogottakkal szemben a nyílt eljárásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le. A terrorellenes akciósorozat végéig a TEK megerősíti a védett személyek biztosítását.

Tegnap este fegyveresek ejtettek túszokat az észak-franciaországi Roubaix-ban, ami szerencsére rövid időn belül véget is ért

Rendőrségi források szerint egy túszejtőt megöltek a rendőrség elit alakulatának a tagjai, a többi túszejtőt letartóztatták. A hatóságok álláspontja az, hogy csupán egy rosszul sikerült betörés történt, amelynek nincs köze a november 13-i párizsi merényletekhez. A rendőrség este fél 11 után jelentette be, hogy kiszabadult az a három ember, akit fegyveresek ejtettek túszul este 7 órakor egy házban.

A források korábbi állítása szerint az alábbiakról értesülhettünk: három fegyveres az esti órákban tört be egy családi házba a Lille közelében lévő településen, ami alig száz kilométerre található a belga fővárostól. A hatóságok riasztást kaptak a betörésről, majd a helyszínre kiérkező rendőrök tűzpárbajba keveredtek a fegyveresekkel. Az első hírek arról szóltak, hogy többen megsebesültek, de később ez már nem szerepelt a beszámolókban, és a mentők is azt jelentették, hogy senkit nem kellett ellátniuk. A ház két lakója állítólag már a rendőrségi akció közben elmenekült a betörők elől. Az egyik túsz egy helyi bankfiók igazgatója volt.

A környéket az akció előtt teljesen lezárták, a helyszínre kiérkeztek a rendőrség különleges egységei is. Franciaországban a november 13-i merényletek óta rendkívüli állapot van, miközben Brüsszelben és környékén negyedik napja a legmagasabb, négyes fokozatú, “súlyos és azonnali” terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szint van érvényben.

Hozzászólások