A testmódosítás, mint művészet

Fontos ismerni a

2014/07/03

A művészet az, amiről általában mindenki másképpen gondolkodik. Van, aki művészetnek tartja Kandiszkij festett jeleit, vagy éppen Miro színes vonalakból álló rajzait, más nem érzi át az ezen alkotások mögött lévő művészi látásmódot, és nem tekinti művészinek a látszólag egymásra dobált színeket, formákat. A testmódosítás is megosztja sok ember véleményét: abban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy egy igényesen kivitelezett tetoválás, művészet. Azonban például egy kettévágott nyelvben kevesen látják meg a művészi értéket.

zagyvaigabor2
Az RC News szakértője: Zagyvai Gábor, tetoválóművész és piercer

műv4

Lehetetlen igazságot tenni és kijelenteni, hogy mi számít művészetnek, és igazából ez az, ami a művészetet azzá teszi, ami. Az igazi művészetben nincsenek szabályok, az alkotás folyamata sem számít igazán, csak a végeredmény. Ha a végeredmény egy új alkotás, egy olyan dolog, ami azelőtt nem létezett, tehát valami létrejött egy ember alkotási folyamata által, akkor a mű ismételhetetlen, és teljesen egyedi lesz. Ilyenkor beszélünk művészetről – szerintem. Természetesen az egyéni ízlés is fontos tényező, de inkább abban játszik szerepet, hogy az adott mű tetszik-e valakinek, vagy sem.

Így van ez a testmódosítással kapcsolatban is. Van, aki szerint semmi művészi nincs a fent említett villás nyelvben, vagy egy implantátumban, ami kiemelkedik a bőrből, és három dimenziós benyomást kelt rajta. Léteznek olyanok, akik szerint mindez undorító, és teljesen természetellenes, hiszen testünket úgy kellene hagyni, ahogyan azt megteremtették, és minden ami a „normálistól”, a készen kapottól eltér, az nemhogy művészi nem lehet, de egyenesen visszataszító.

Az ellentét ebben a gondolatban csak annyi, hogy pont a test megváltoztatása, átalakítása, új jelekkel történő felruházása változtatja át a testet egy művész médiumává, egy műalkotás hordozójává, legyen az a változtatás bármilyen radikális, vagy egyesek számára visszataszító. Az elején azt írtam hogy az igazi művészetben nincsenek szabályok, mindenki úgy alkot, ahogyan szeretne. Fontos megjegyezni azonban azt, hogy a művészi végeredményhez fontos, hogy mind az eszközöket, mind a médiumot – a művészetünket hordozó anyagot – mesterien kezeljük, legyen szó vászonról, egy márványtömbről, vagy éppen egy emberi testről. És ha az alkotás végeredményének tartósságát és megváltoztathatatlanságát tekintjük, akkor legfőképpen az emberi testről!

műv3

Fontos ismernünk a „vásznunk” minden tulajdonságát, eggyé kell válnunk vele, hogy megfelelően alakíthassuk, és hogy a végeredmény valóban művészi legyen. Attól mert egy vászonra festek két egyenes vonalat, egy darab fából kivágok egy kockát, vagy egy emberi testre beszúrok egy piercinget még nem lesz művészi az alkotás. Fontos, hogy azt a piercinget a lehető legjobb, legesztétikusabb helyre szúrjam be testrésztől függően, fontos, hogy az adott tetoválást jó helyre helyezzük el, hiszen az alkotás csak így válik eggyé viselőjével, és csak akkor válik művészivé és valóban esztétikussá, amit csinálunk. Fontos, hogy az adott modifikáció illeszkedjen viselője személyiségéhez, hogy ne elüssön tőle, hanem teljesebbé tegye már első ránézésre is. Ha mindez együtt van a test egy valódi műalkotás lesz, ami eltér ugyan a megszokottól, de még magasabb szinten lesz használható a benne lakó lélek számára.

Hozzászólások