Tetszeni fog a magyar animáció a japánoknak?

Magyarország díszvendég a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

2014/06/20

Magyarország lesz a díszvendég a 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Az augusztus 21. és 25. között zajló szemle versenyprogramjában 20 ország 59 alkotása szerepel, köztük három magyar film.

hiroshima

A szakma egyik legrangosabb, kétévente megrendezett seregszemléjén való magyar szereplés koordinátora a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Mint Karas Monika, az NMHH elnöke a díszvendégségről tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a három magyar film beválogatása a versenyprogramba már önmagában nagy elismerés a hazai alkotóknak.

Még nagyobb elismerés azonban a teljes magyar szakmának és egész Magyarországnak, hogy idén a fesztivál díszvendégei lehetünk – tette hozzá, kiemelve, hogy az eseményen a magyar alkotóknak lehetőségük lesz a nemzetközi kapcsolatok elmélyítésére és művészetük széleskörű megismertetésére is. Karas Monika hangsúlyozta, hogy a bemutatott művek elvitathatatlan részeivé váltak kultúránknak, amely folyamatosan megújul azáltal, hogy a jelenben készülő filmek a jövő emblematikus kulturális alkotásai lesznek.

A fesztivál magyar különprogramja a magyar animáció aranykorát és jelenét dolgozza fel, több mint 250 alkotást bemutatva. A versenyprogramban Bucsi Réka Symphony no. 42, Gelley Bálint Otthon, valamint Ruska László ésRingeisen Dávid Papírvilág című filmje szerepel.

Jamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete emlékeztetett arra, hogy 2014-et a visegrádi négyek és Japán közötti kapcsolatok évének nyilvánították. Hozzáfűzte: Magyarország díszvendégsége jelzi és tovább erősítheti a kölcsönös kulturális érdeklődést.

Felidézte, hogy a 30 éves múltra visszatekintő fesztivál vezetőjének régi álma volt egy magyar delegáció meghívása. “Hiszek abban, hogy a magyar animációs filmek le fogják nyűgözni a japán közönséget” – tette hozzá.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a magyar részvétel szervezésében részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Nemzeti Filmalap, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is.

Kiemelte, hogy Európából eddig Svájc, Finnország és Norvégia vehetett részt díszvendégként a fesztiválon, régiónkból először Magyarországot hívták meg.

A fesztivál főprogramjába idén 74 országból 2217 animációs filmet neveztek, ebből 20 ország 59 alkotását választották ki. Meglepetést okozott, hogy egy japán munka sem került versenybe, ezt a szervezők a külföldi alkotások magas színvonalával magyarázták.

A fesztiválon – amelynek szlogenje: Szeretet és béke – a nagydíj mellett több elismerést is kiosztanak. A nemzetközi zsűriben egy japán és 5 külföldi szakember, köztük Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója kapott helyet. A fesztivál tiszteletbeli nemzetközi elnöke Bruno Bozzetto olasz filmrendező.

Mikulás Ferenc, aki szakmai koordinátora is a magyar megjelenésnek, felidézte, hogy az intenzívebb japán-magyar animációs kapcsolatok a 80-as évek elejére nyúlnak vissza. Az elmúlt évtizedekben több magyar sorozatot, köztük a Vízipók-csodapókot és a Magyar népmeséket is megvásárolták és bemutatták Japánban.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Médiaintézetének igazgatója kiemelte, hogy a versenyprogramba beválogatott mindhárom magyar alkotás az egyetem hallgatóinak diplomafilmje. Hozzátette, hogy a MOME készíti a magyar megjelenés arculatát, a bemutatkozást kísérő kiállítást és a magyar animáció múltját, jelenét bemutató kiadványt.

Bucsi Réka, akinek kedvencei közé tartoznak a japán animációs filmek, óriási megtiszteltetésnek nevezte a hirosimai fesztiválszereplést, azért is – mint fogalmazott -, mert úgy érzi, mindig jó ízléssel válogatják a versenyprogramot.

A fesztivál történetében eddig négy magyar film nyert díjat Hirosimában, és négy alkalommal szerepelt magyar animációs rendező a válogatók vagy a zsűri tagjai között. (MTI)

Hozzászólások