Tippek egy hűsítő nyári kávézáshoz

A meleg miatt nem kell lemondanod a koffeinről!

2017/06/07

Egy jó erős kávéra vágysz, de nem kívánod a forró italokat? Ha inkább egy hűsítő italra szomjazol, de nem akarsz lemondani a kávéról, mutatunk pár tippet! 

Ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszónkat, készíthetjük a vaníliafagyit kávéval, de az igazán kísérletező kedvűek áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. A kávé és a jég régi jó barátok! 

A kávé, ha hideg
A jegeskávé alapja lehet kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávé. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, ez jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható. Nagy kedvenc az egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé is, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó. A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek. Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

A görög frappé
Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Egy görög nyaralás alkalmával kipróbálható finom likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is, bár ez viszonylag ritka a frappé hazájában. 

Az olasz freddók
Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak hívják a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal ráznak fel.

A vaníliafagyis jegeskávé
Sok helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont óriás mennyiségben tartalmaznak. Fagyiimádók otthon is könnyen elkészíthetik ezt a finomságot. Egy eszpresszót keverjenek el hosszú pohárban cukorral, tegyenek rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjanak a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (persze friss tejszínből készültet), és már indulhat is a nyalakodás.

(Forrás)

Hozzászólások