Tippek, hogy a nyarat ne a bőrgyógyásznál töltsük

Kánikula váratlan mellékhatásokkal

2014/08/04

Ha vízparti élményeid majd a nyári fotók alapján szeretnéd felidézni, és nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő naptejjel védened bőröd. ID-100218649

A strandokat a fürdőzőkön kívül sajnos a gombák is kedvelik, s bármelyik izzadó testrészen örömmel megtelepszenek.  Ám táptalajként tökéletes számukra akár egy rosszul szellőző cipő, vagy a sokat hordott baseball sapka is!

A statisztikák szerint a magyar lakosság 54 százaléka – tehát legalább minden második ember saját bőrén tapasztalhatja meg valamilyen gombás fertőzés kellemetlenségeit. Mivel a gombák spórákkal szaporodnak, akár a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával is könnyen továbbadhatóak. Érdemes megismerni a leggyakoribb fajtákat, és odafigyelni a megelőzésre.

Kellemetlen, viszkető érzés, hámló, hólyagos bőr, megvastagodott, sárgás lábköröm – a lábgomba tünetei. A televíziós reklámok alapján kezelése kifejezetten könnyűnek tűnhet, valójában azonban igen nehéz megszabadulni tőle, gyógyszeres vagy kenőcsös kúra nélkül szinte lehetetlen. A teljes gyógyuláshoz pedig szükség van arra, hogy a fertőzött rész teljesen lenőjön. Vagyis hosszú hetekről, hónapokról beszélhetünk. ID-100223560A strandon, vízparton, a közös zuhanyzókban egy lépést se tégy papucs nélkül! Figyelj gyermekedre is, hord a papucsot addig a pillanatig, míg belépsz a vízbe, és rögtön, amikor kilépsz a partra.

A gomba akár hajhullást is okozhat, és a fejbőr fertőződéséhez elég egy közösen használt törölköző vagy fésű is. A tünetek sajnos könnyen összekeverhetők a korpásodással, vagy a fejbőr hámlásával, így ha ezek mellett hajhullást is észlelsz, fontos bőrgyógyászhoz fordulnod, mert az elhúzódó fertőzést egyre nehezebb kikezelni. A gombásodás ráadásul más testrészekre is átterjedhet.

A candida gombát pár éve szinte első számú közellenségként emlegették a természetgyógyászok, bár ez a típus normál esetben is jelen van a szervezetben, és csak akkor tud elszaporodni, ha a baktériumflóra egyensúlyi állapota felborul. Egyaránt megbetegítheti a bőrt, a nyálkahártyát és a belső szerveket. Bizonyos esetekben a testhajlatokban viszkető bőrpír jelenhet meg, a szájzugok kisebesedhetnek, a hölgyeknél hüvelygyulladás, férfiaknál a nemi szerv gyulladása jelentkezhet. A candida túlszaporodása visszafordítható, ám a kúrához szakember felügyeletére lesz szükség.

Tudtad? ID-100115095

Az úgynevezett napgomba lehet felelős a felsőtesten lévő kerek, hámló, barnás foltokért, melyek nem viszketnek.

Napozás során ezek a foltok nem barnulnak le, hanem fehér foltokban maradnak meg a bőrön. Kialakulásukat elősegítheti a párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.

Erről a betegségről az utóbbi években egyre többször hallani a szolárium használat kapcsán. Ügyeljen rá, hogy a napágy mindig alaposan le legyen fertőtlenítve, legjobb, ha maga törli át fertőtlenítőszerrel!

Hozzászólások