Tippek, hogy védd meg a biciklit az enyves kezektől

Így biztonságban lesz a kerékpár

2014/06/30

Mit tehetünk a tolvajok ellen? Hogyan óvjuk meg a biciklit? Bár nincs teljesen biztos megoldás, ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel elkerülhetjük annak a veszélyét, hogy saját bringánk legyen a következő ellopott kétkerekű a sorban.

Először is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre ugrunk be a boltba vagy épp a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit, és nem feltétlenül az a céljuk, hogy a legértékesebb járműt eltulajdonítsák. Hozzá kell tenni, hogy bár manapság nagyon divatosak a használt és “vintage” kerékpárok, a biciklik között nem ritka a több százezres vagy milliós értékű járgány.

A legtöbb biciklitolvaj hosszúnyelű vágóval indul “vadászatra”. Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak. Ezeket egy másodperc alatt átvágják. Sajnos a rafinált technikák egész tárházából válogathatnak azok, akiknek mindenképpen más biciklijére fáj a foguk, és ezekről rengeteg videót is találunk az interneten.

Ahhoz, hogy megnehezítsük a tilosban járók dolgát, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosíthatnak. Szerencsére számtalan különféle lakat közül válogathatunk a biciklis boltokban, melynek többségét már csak flexszel vagy nehéz vágóeszközzel lehet levágni. Ilyen például a colstokszerű lakat, melyet könnyedén összecsukhatunk, ám illesztési pontjai miatt rendkívül biztonságos. Vagy épp azok a típusok, melyek acélgyűrűk egymásba fonásából állnak és legtöbbször robogók leláncolásához használnak. Szintén nagy biztonságot adnak azok a láncok, melyek illesztési pontjában golyós csapágyak vannak, így szinte feltörhetetlen.

bicikliFigyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra. Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, az sem mindegy, hogy ott hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a rablók.

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de nem árt otthon is lelakatolva tartani. Viszont a társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják vagy épp a lépcsőház korlátjához kötik biciklijüket. Míg egy kisebb lépcsőházban ezzel nincs gond, addig egy 20-40 vagy még több lakásból álló társasházban, ahol a lakók nem is biztos, hogy mind ismerik egymást, nem valószínű, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen.

Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát, tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is. Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet. Egyrészt tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal a táskánkban.

Hozzászólások