Tiramisu tekercs

A kedvenc olasz sütink feltekerve

2017/02/27

Egy tálcányi tiramisu általában nagyon hamar elfogy, éppen ezért érdemes tekercs formájában elkészíteni. Kicsit más, de mégis hasonló és nagyon ízletes.

Hozzávalók:

A kekszhez:

  • 4 tojás
  • 125 g porcukor
  • 100 g liszt + 15 g
  • 50 g vaj + 15 g
  • 1 csipet só

A krémhez: 

  • 200 g mascarpone
  • 3 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 25 cl tejszín
  • 2 lap zselatin
  • 15 cl kávé (espresso)
  • 1 teáskanál evőkanál instant kávé
  • 1 teáskanál evőkanál Marsala (likőrbor)
  • 2 evőkanál kakaó

Elészítés: 

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat alacsony lángon felolvasztjuk. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját és a cukrot elektromos mixerrel habosra keverjük. A tojásfehérjét 1 csipet sóval szintén kemény habbá verjük. A tojássárgája és a cukor keverékéhez adjuk felváltva a lisztet és az olvasztott vajat.

2. Egy sütőlapot sütőpapírral borítunk, kivajazzuk, lisztezzük. Ráöntjük a tésztát, egy spatulával elsimítjuk, és 10 percig sütjük. A sütőből kivéve a süteményt tányérra tesszük. Még melegen föltekerjük a papírral együtt, így a gőz puhán tartja.

3. A krémhez a zselatint egy tál hideg vízbe tesszük. Egy másik tálban habverővel a tojások sárgáját a cukorral fölverjük, hozzáadjuk a mascarponét. Jól összekeverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük. A zselatinlapokat kicsavarjuk, majd megolvasztjuk 1 teáskanál evőkanál meleg vízben. A zselatint a mascarpone keverékhez adjuk, összekeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot.
Az eszpresszó kávét, instant kávét és Marsala likőrt összekeverjük. A süteményt kitekerjük, a kávés keverékkel megcsöpögtetjük. Elosztjuk rajta a krémet 5 mm vastagon. Újra föltekerjük, és 12 órán át a hűtőben pihentetjük. Csokoládéforgáccsal és cukorkristállyal díszítjük.

Jó étvágyat! 

Hozzászólások