Titokban temették a San Bernardinó-i gyilkosokat

Csak egy hét után találtak helyszínt

2015/12/17

Egy hétig tartott mire sikerült olyan temetőt találni, ami hajlandó volt befogadni a San Bernardinó-i merénylők holttestét. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) védelme alatt tartották meg a 14 emberéletet kioltó páros temetését.

Az emberek többsége, akik ugyanazt a mecsetet látogatják ahová a terroristapár is járt, nem volt hajlandó részt venni az elkövetőket búcsúztató szertartáson. Magát az eseményt feltűnést kerülve tartották meg egy San Bernardinótól több kilométerre lévő muzulmán sírkertben, hagyományos iszlám szokások szerint. A holttesteket letisztították, majd fehér lepedőbe csavarták és végül elhelyezték őket végső nyughelyükön. A városhoz közel lévő temetők azért nem kockáztatták meg a tettesek testének befogadását, mert féltek, hogy meggyalázzák a sírhelyeket.

A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook két héttel ezelőtt döntött úgy, hogy besétál a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók bankettjére és válogatás nélkül végeznek a helyszínen tartózkodókkal. Életük a rendőrséggel vívott tűzpárbajban ért véget

farook

Az amerikai hatóságok végezhettek volna egy teljes biztonsági háttérvizsgálatot Tashfeen Malikkal szemben” – mesélte, egy az ügyben folyó nyomozáshoz közel álló tisztségviselő. Ezt az ellenőrzést megtehették volna az Egyesült Államok pakisztáni konzulátusán keresztül, mielőtt megadták volna neki a vízumot, Syed Rizwan Farook menyasszonyaként.  Ez végül elmaradt, miután az első rutinszerű vizsgálat során nem találtak semmilyen gyanúra okot adó jelet.

Kép: Gettyimages

Hozzászólások