Több mint ezerrel száguld az új szupervonat

A legjobb mérnökök fejlesztik a Hyperloopot

2015/01/16

Elon Musk 2013 nyarán jelentette be, hogy egy Hyperloopnak nevezett szupervonat megépítését tervezi, mely Amerika nagyvárosait kötné össze, és több mint 1000 kilométer per órás sebességgel száguldana. És hogy most hol tart a porjekt? Nos, csütörtökön elárulták, hogy már készül a tesztpálya.

Elon Musk márpedig nem akárki, ő a SpaceX és a Tesla tulajdonosa, az ő álma és terve a Hyperloopnak nevezett gyorsvonat (de bátran hívhatjuk inkább villámgyors-vonatnak), amely elképzelései szerint óránkét 800 mérföld (1287 kilométer) megtételére lenne képes.

hyperloop_belso
Így nézne ki a Hyperloop keresztmetszete (Fotó: SpaceX)

Erről 2013 júniusában beszélt először nyilvánosan, felvázolva konkrét elképzeléseit, miszerint a kapszulaszerű jármű Amerika nagyvárosai között járna csövekben, ezt az elképesztő sebességet pedig légnyomás segítségével érné el.

A projekt annyira komoly, hogy Musk bevonta a munkába a Boeing és az Airbus mérnökeit is, akik szabadidejükben dolgoznak az ötleten. Fizetést ugyan nem kapnak, csak tőzsdei részvényeket, de ha bejön, valószínűleg jobban járnak így.

Eddig az útvonalakat és magát a járművet dolgozták ki a tervezők, most azon vitatkoznak a mérnökök, hogy légnyomás, vagy mágneses tér segítségével mozogjanak-e inkább a vonatok a csövekben. Musk csütörtökön a Twitteren bejelentette, hogy Texasban öt mérföld hosszú tesztpályát építenek a Hyperloopnak.

Így néz ki a terv (angoltudás nem árt, de a látvány önmagáért beszél):

Hozzászólások