Tökéletes pizza recept – Csak igazi háziasszonyoknak!

Így varázsolhatsz olaszos hangulatot otthonodba

2015/01/27

Valami igazán finomra vágysz, amit könnyen elkészíthetsz otthon is, és ami után mindenki megnyalná a tíz ujját? Esetleg hangulatos vacsorát tervezel pároddal, vagy egy kisebb bulit a barátokkal? Ezzel a pizza recepttel garantáltan nagy sikered lesz!

iStock_000014303576_Small

Pizza tészta hozzávalók:

  • 500 g liszt (00-ás)
  • 1 ek durva szemű tengeri só
  • 300 ml langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tasak (7 g) szárított élesztő
  • 3 ek olívaolaj

Szószhoz:

Tomato souce for pasta

  • 400 g-os hámozott paradicsom
  • bazsalikom
  • oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • cukor
  • olívaolaj

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük. Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe, majd villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet – ügyelve, hogy a víz folyjon ki. Amikor már a liszt nagyjából felvette a vizet, hozzáadjuk az olajat is. Mikor nehézkes a villával keverés, kezünkkel folytassuk úgy, hogy bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük. Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és minimum 60 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.

iStock_000015141953_Small

Ez a mennyiség három közepes méretű pizzához elegendő, ezért a pihentetés után a tésztát három egyenlő részre osztjuk. (Amennyiben nem szeretnénk egyszerre ennyi pizzát készíteni, lefagyaszthatunk belőle.) A munkafelületet lisztezzük, és olyan vékonyra nyújtjuk, a pizzát amennyire csak tudjuk, közben ügyelve a kör alakra.

A paradicsomszószhoz a vékonyra szeletelt fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáöntjük a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és egy csipetnyi cukorral ízesítjük, és 20 percig főzzük. A paradicsomot főzzük szét, ha esetleg nem lesz teljesen pürés a szósz, villával nyomkodjuk szét a darabokat.

A kinyújtott tésztát vékonyan kenjük meg a szósszal, tegyük rá a kívánt feltéteket, végül pedig süssük legalább 8-12 percig.

iStock_000020047308_Small

Ha esetleg bulit szervezel, mini pizzákat is készíthetsz hasonló eljárással. A különbség annyi, hogy a kinyújtott, és kiszaggatott tésztát muffin formába rakjuk, majd így kerülnek rá a feltétek.

Hozzászólások