Tökfaragás mesterien

Reszkess Halloween!

2015/10/07

Aki egy kicsit körbenéz, annak szemmel láthatóan egyértelmű a helyzet: lassan minden narancssárgába és feketébe burkolózik, ennek pedig egyetlen oka van. A Halloween vészesen közeleg, egy kicsit mindenkit megérint az ünnep szele, aminek elengedhetetlen része a tökfaragás.

Először is szánjunk egy pillanatot magának az ünnepnek, hiszen sokaknak máig az újdonság erejével hat. Nálunk évekig nem volt divat töklámpást faragni, halott menyasszonynak öltözni és cukorkát gyűjteni a szomszédoktól. Külföldi eredete miatt méltatlanul sokat bántják az ellenzők, mondván, hogy ez is csak egy amerikai humbug, amihez nekünk semmi közünk. Az ő megnyugtatásukra, és mert úgy gondoljuk, hogy érdemes nyitottá válni a világ dolgaira, szeretnénk elmondani, hogy ez bizony nem az unatkozó amerikai háziasszonyok találmánya gyerekeik szórakoztatására. A Halloween az angol All Hallows Eve kifejezéshez köthető, vagyis a Mindenszentek előtti napról van szó. A legtöbb országban ismerik ezt az ünnepet, ezen a napon mindenhol az elhunyt lelkekről emlékeznek meg, akiknek vacsorával kedveskednek, számukra pedig gyertyát gyújtanak, hogy eligazodjanak a sötétben.

A gyertyagyújtás gyakorlata már változó, a tökfaragás még a kelta időkből megmaradt hagyomány. A Jack-lámpa egy leleményes kovács történetét őrzi, aki még az ördögöt is megviccelte. Ezen a napon tehát rengeteg fura fejű és ábrázatú tököt láthatunk magunk körül. Ha te is kedvet kaptál a tökfaragás művészetéhez, akkor mutatunk néhány igen ötletes megoldást, amit idén talán te magad is kipróbálhatsz. Legyen az vicces, díszes, elegáns, szép vagy éppen nagyon csúnya, biztos, hogy az egész családnak szórakoztató folyamat lesz a lámpások életre hívása!

tok

tok4

tok2

tok5

tok10

tok7

tok8

tok9

tok6

fotók: Pinterest

Hozzászólások