Tokiói drónzsaruk

Drónrendőrökkel a drónbűnözők ellen

2015/12/10

Japánban drónrendőrség alakul, hogy lefüleljék a sűrűn lakott városrészek, vagy a kiemelten fontos intézmények felett illegálisan repkedő pilóta nélküli repülő szerkezeteket.

A szabályozó törvényt csütörtökön hozták meg és ennek értelmében állítják fel a pár tucat drónrendőrből álló osztagot. A törvényjavaslat szerint a minihelikoptereket csak napfelkelte és napnyugta között szabad majd reptetni, szigorúan tilos számukra a robbanószer szállítás, illetve csak külön engedéllyel repkedhetnek tömegrendezvények- és olyan fontos épületek felett, mint mondjuk egy miniszteri iroda. Most már nem szállhatnak szabadon a szerkezetek atomerőmű vagy sűrűn lakott területek felett sem.

Aki mégis megteszi azokra azonnal rászállnak a drónzsaruk. Elsősorban be kell mérjék és kézre kell kerítsék a törvénysértő modellezőket, de ha nem sikerül, akkor kiküldhetik saját nagyméretű rendőrségi drónjaikat, amik szerkezetükhöz erősített hálóval, a levegőben fogják ártalmatlanítani a repkedő bűnözőket. Akit elkapnak az bizony akár félmillió jen pénzbírságot csengethet ki (az itthon több mint egymillió forint).

drón

Közben újabb törvényeket akarnak beiktatni Japánban, ami alapján ugyanolyan jogosítványt kell majd szerezni a drónok irányításához, mint bármilyen másik gépjárműhöz. A gépkopók bevetését egy áprilisi eset idézte elő: a japán miniszterelnöki rezidencia  tetején találtak egy quadrokoptert, amire sugárzásveszélyre figyelmeztető matrica volt nyomva. A drónt megvizsgálva még radioaktív homokot is találtak a szerkezeten, majd miután megtalálták a gép irányítóját, kiderült, hogy egy aktivistáról van szó, aki ellenezte a fukusimai katasztrófa után leállított atomerőművek újraindítását.

Hozzászólások