Top 5 – Romantikus film

Rendhagyó lista szerelmeseknek

2016/02/13

Ha Valentin-napon kedvetek támad összebújni otthon egy közös filmnézésre, ne vesztegessétek az értékes órákat. Segítünk, hogy élményekkel teli, minőségi szórakozásban legyen részetek!

 

  1. Mielőtt felkel a Nap

Az amerikai Jesse (Ethan Hawke) egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismeri meg a francia diáklányt Celinet (Julie Delpyt). Beszédbe elegyednek és gyorsan meg is találják a közös hangot. A fiú arra kéri a lányt, hogy folytassák Bécsben a beszélgetést és töltsék közösen azt az időt, ami reggelig még hátra van. A lány belemegy a játékba és rövidesen közel kerülnek egymáshoz. Ám közeleg a napkelte, amikor el kell válniuk.

A két fiatal találkozása tiszta, életszerű élmény. A lassú tempó ellenére sem válik unalmassá a film. Gondosan kidolgozott párbeszédekben nem csak a szerelem és szex témáját érintik, hanem az életről alkotott mélyebb gondolatokat is megfogalmazzák. A sztori nem ér véget a film befejezésével. A rendező (Richard Linklater) briliáns trilógiát alkotott a két főszereplő segítségével. (Mielőtt lemegy a nap, Mielőtt éjfélt üt az óra.) Az évtizedeken át tartó munka gyümölcse talán az egyik legizgalmasabb, legőszintébb szerelmes történet.

  1. Idétlen időkig

Phil (Bill Murray) egy cinikus, unok tv-meteorológus, akinek mindenkihez van egy rossz szava. Egyik nap azt a feladatot kapja, hogy tudósítson a világvégi kisvárosban megrendezett fergeteges Mormota napról. Mindenki nagy izgalommal várja, kivéve őt, aki csak háborogni képes. Szíve szerint egy perc alatt lerendezné az egészet és indulna haza. Egy hóvihar viszont keresztbe tesz neki és Punxsatawney-ben reked Ritával, a producerrel (Andie Macdowell) és az operatőrrel. Másnap reggel kezdődnek az igazi bonyodalmak. Onnantól kezdve mindig ugyanazt a napot kénytelen átélni, hiszen minden újra meg újra megismétlődik. Hamarosan beleszeret Ritába és időtlen idejét arra kezdi használni, hogy elnyerje választottja szívét. De ő nem érzékeli az ismétlődést, ahogy Phillen kívül senki más sem.

Mindmáig az egyik legkreatívabb cselekményszerkezettel rendelkező romantikus vígjáték, ami Bill Murray feledhetetlen alakításával, mára klasszikussá vált. A főszereplő jellemfejlődésének humoros bemutatása teszi igazán erőssé a filmet, de a romantikus szál is megfelelő mértékben uralkodik a komikum mellett. A nézőt könnyen rabul ejti az életvidám hangulat, ami miatt sokszor érdemes újra nézni.

  1. A forrás

A történet ezer évet ível át, a cselekmény három szálon fut. Egy fiatal nő (Rachel Weisz) halálos betegségben szenved és megnyugvással várja a jövőt, miközben férje (Hugh Jackman) mindent megtesz azért, hogy megtalálja az ellenszert és megmentse kedvese életét. Ezzel párhuzamosan egy XVI. századi Spanyol hódító ígéretet tesz Izabella királynénak, hogy a maják földjén megkeresi neki a bibliai Élet fáját. Ha sikerrel jár, elnyeri kegyeit. Mindeközben egy különös űrutazót is láthatunk, aki egy buborékban lebegve fakéreggel táplálkozik és halad végső célja felé.

A szálak azonos szereplőkön keresztül kapcsolódnak össze. Darren Aronofsky szimbólumokkal teletűzdelt, nehezen értelmezhető látomása a mulandóság problémáját dolgozza fel. Nem egy tipikus szerelmi történet, mégis katartikus érzelmi töltettel bír. Könnyen előfordulhat, hogy útvesztőbe kerülünk a mozaik darabok összeillesztése közben, de ha átadjuk magunkat a filmnek és hagyjuk, hogy sodorjon magával, különleges élményben lehet részünk.

  1. Halhatatlan szeretők

Adam (Tom Hiddleston) és Eve (Tilda Swinton) évszázadok óta szerelmesek egymásba. Egy halandó számára felfoghatatlan mértékben vannak egymásra hangolódva, még akkor is, ha éppen külön tengetik örök életüket. Adam egy iparnegyedben, bezárkózva otthonában, kiégett zenész zseniként éli mindennapjait. Eva a vibráló éjszakában szeret hódolni a művészeteknek. A vámpírlét szörnyen fárasztóvá válik számunkra, de mindig visszatérnek egymáshoz, hogy a szerelem és szenvedély menedékében regenerálódjanak. Egy napon viszont felborul a harmónia. Eve húga tűnik fel váratlanul, aki nem képes megbékélni a vámpírok kiegyensúlyozott, bölcsességeknek szentelt életével. Az idillt megtörve, a szerelmespár arra kényszerül, hogy újra megmártózzon a külvilág romlottságában.

Jim Jarmusch rendező szimbólumként használja a vámpír mítoszt. Ezen keresztül mesél a művészsors nehézségeiről, de a Halhatatlan szeretők egyben romantikus történet is. A főhősök kapcsolata csodálatra méltó, érzéki, szelíd és őszinte. Jarmusch a műfai sajátosságok intelligens szétroncsolása mellett képes egy túláradó érzelmektől mentes, kellően elborult, mégis megható filmet készíteni. A Halhatatlan szeretőkben mindent megtalálhatunk, ami a vámpírrománc sorozatokból hiányzik.

  1. Szerelmünk lapjai

Könyvek lapjai elevenednek meg képekben, amit egy idős úr olvas fel egy hasonló korú hölgynek. A regény szereplői fiatalon találkoznak és hamarosan egymásba szeretnek. Allie (Rachel McAdams) gazdag családból származik, Noah (Ryan Gosling) pedig egy szegény munkásfiú. Az osztálybeli különbség miatt, a lány gazdag szülei ellenzik kapcsolatukat és véget vetnek románcuknak. Éveken át élek egymástól távol, amíg újra fel nem csillan a remény.

Mindamellett, hogy lányregényekben használatos sablonokból építkezik, kiszámítható és elnagyolt archetípusokat használ, a film témája telitalálat. A fiatalkori szerelem születésének és halhatatlanná válásának manipulatív ábrázolása miatt képes megérinteni az érzékeny szíveket. Célközönségét letaglózta és népszerűsége mai napig töretlen. A kommersz romantikus drámák mezőnyében kiemelkedő darab.

Hozzászólások