Törőcsik Mari „láthatatlan” fővédnök

2014/06/03

Férje halála óta nem nyilatkozik, és még visszavonultabban él Törőcsik Mari, mint korábban. Csupán egy-két színházi szerepre mond igent, illetve az Ördögkatlan Fesztivál fővédnökségére. Bár arra is csak akkor, ha nem kell részt vennie az eseményen.

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, többszörös Kossuth-és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának tagja az Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nincs túl jól, ám amikor szót kapott, még mikrofont sem használt. Büszke erős hangjára, és arra, hogy igazán minőségi esemény mellé állt.

Nyáron nem mozdul ki velemi házából, így a fesztiválra sem látogat el. Lánya viszont nagy rajongója az Ördögkatlannak, így a művésznő tőle értesülni fog a kulturális forgatagról.  Törőcsik Mari gyakran hangoztatja a fesztivál szlogenjét, amit évekkel ezelőtt ő talált ki: „nem vagyok normális”. Úgy érzi, az a jó, ha valaki egy kicsit „nemnormális”, és az Ördögkatlan is a jó értelembe vett „nemnormálisok” találkozóhelye. Olyanoké, akik szeretik a kultúrát, és képesek augusztus elején több napon át a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend négyszögben koncertekre, színházi előadásokra járni.

Törőcsik Mari kihangsúlyozta: nem áll szándékában diktálni az MTVA-nak, de kötelezővé tenné, hogy egy évben legalább háromszor foglalkozzanak igazi kultúrával és igazi színészekkel, mert így az ország különböző pontjain élő emberek is hallhatnának olyan nagyszerű színészekről, mint például Fekete Ernő, és talán megnéznék egy-egy darabban. Színművészként számára ez a legfontosabb.

Noha férje, a világhírű rendező, Maár Gyula halála óta egy-egy kivételtől eltekintve nem nyilatkozik, az RC News stábjának ígéretet tett, hogy az ősszel bemutatandó Gorkij Éjjeli menedékhely című darab kapcsán mesélni fog szerepéről a premier után. Törőcsik Mari a moszkvai Művész Színház rendezője, Viktor Rizsakov felkérésére fogja eljátszani az Éjjeli menedékhelyben Lukát, a vándort.

Hozzászólások