Törölték a rasszista Dior reklámot

2019/09/02

Törölték a Dior legújabb parfüm reklámját, de ezzel még nem lett elszívva a békepipa! Az illat francia nyelvű Sauvage elnevezésével sincsenek kibékülve az emberek.

A Dior közösségi oldalán tette közzé egyik kedvelt illatának a Sauvage nevű parfümnek a legújabb promóvideóját. A videó főszereplője Johnny Depp és egy indián őslakos. A videót nem fogod látni, mert már törölték is, mivel többen rasszizmussal támadták miatta a brandet. A francia Sauvage kifejezés és annak angol savage megfelelője ugyanis vadembert vagy bennszülöttet jelent.

A videót a navahók és az apacsok földjén forgatták, hogy az igazán autentikus legyen. Depp a reklámfilmben Link Wray egyik leghíresebb gitárszólóját játssza és közben indián barátja fergeteges táncot lejt. A Dior még egy indián érdekképviselet-csoport véleményét is kikérte a videó kapcsán, de próbálkozásaik ellenére is kulturális kisajátításnak ítélik az emberek a reklámot, mivel sem Johnny Depp, sem a Dior nem kötődik az amerikai őslakosokhoz. Szerintük a márka kereskedelmi célokból felhasználja az indiánok kultúráját.

A Dior a támadások után csendben cselekedett és törölte a kapcsolódó tartalmakat, de több felhasználónál még meg lehet tekinteni a videót vagy annak részleteit.

 

Courtney Theriault

@cspotweet

The Dior/Johnny Depp tweet has been removed following accusations of racism and cultural appropriation.

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Courtney Theriault

@cspotweet

The Dior/Johnny Depp tweet may have been taken down, but the internet never forgets.

135 ember beszél erről
Mi minden esetre imádjuk ezt az illatot és magát a márkát is és nem gondolnánk, hogy bármilyen rossz szándék lett volna a Diorban. A cég 2011-ben már bebizonyította, hogy zéró toleranciát mutat minden jellegű fajgyűlölő megnyilvánulással kapcsolatban, amikor haladéktalanul menesztették John Gallianot vezető tervező pozíciójából antiszemita megnyilvánulása miatt.
Hozzászólások