Továbbra is borult marad az ég

Esőre és zivatarra is számítanunk kell

2014/11/18

Kedden napközben az ország nagy részén továbbra is borult marad az ég, reggel a keleti területeken lehet vékonyabb felhőzet, később pedig délnyugat felől szakadozik a zárt felhőréteg, a Dunántúl délnyugati és középső részén rövid időre a nap is kisüt. Ismét sokfelé valószínű eső, a déli országrészben egy-egy zivatar sem zárható ki. Területi átlagban nagyobb mennyiségű csapadék Észak-Magyarországon várható. A délkeleti szél hajnaltól átmenetileg egyre több helyen megélénkül, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön a déli órákig erős széllökések is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4, 9 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 8, 15 fok között valószínű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén és a délnyugati határ mentén várható a legmelegebb idő.

522151129

Európa legnagyobb részén a november közepéhez képest enyhe az idő. Az éjszakák a kontinens nagy területén fagymentesek, hiszen a La Manche-csatorna környékén örvénylő ciklon egészen Oroszországig nagy területen déli, délkeleti áramlást biztosít, ráadásul sok a felhő is, ami csökkenti az éjszakai lehűlés mértékét. Ugyanakkor a Kelet-Európai-síkság felett anticiklon található, amelyet hideg levegő tölt ki. Sokfelé alacsony szintű rétegfelhőzet borítja az eget, a napi hőingás emiatt kicsi, de szinte mindenütt fagypont alatt alakul a hőmérséklet, még napközben is. Szárazföldünk leghidegebb része azonban már napok óta a Skandináv-félsziget északi része, ahol vasárnap napközben néhol -15 foknál nem volt melegebb, bár oda már éjszaka az eddigieknél enyhébb levegő érkezett. Dél felé haladva jelentősen emelkedik a hőmérséklet: a Brüsszel-Krakkó-Kárpátok vonaltól délnyugatra jellemzően 10 fok felett alakul a nappali maximum, a Földközi-tenger partján néhol 20 fok feletti hőmérséklet is előfordul. Ezzel együtt több helyen esik az eső, az Alpok déli oldalán és Észak-Olaszországban tovább folytatódik a klimatológiai statisztikákban sem fellelhető méretű esőzés. Az elmúlt két hétben Genovában 567, a svájci Locarno egyik hegyi mérőállomásán 640 mm csapadékról érkezett jelentés, ez a mennyiség Magyarországon egy teljes év alatt szokásos.
Az ott kialakult csapadékzóna jelentősen legyengülve ugyan, de kedden a Kárpát-medence fölé is megérkezik. MTI

Hozzászólások