Továbbra is tombol a kánikula

33-37 fok között alakul a hőmérséklet

2015/08/09

A hétvégén sem enyhül az idő, a hőmérő higanyszála a negyven fokhoz közeli magasságokba kúszik, de nem kétséges, hogy néhol akár el is érheti. A kánikula hétvégén is marad.

A sok napsütés mellett vasárnap is jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet csak az égen és már nem valószínű csapadék. A Dunántúlon  helyenként megélénkül a délkeleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 33 és 37 fok között alakul.

iStock_000070888971_Small

 Az időjárási helyzet Európában

Tromsötől Dánián át a Kasztíliai-választóhegységig húzódik az a hosszan elnyúló frontálzóna, amelynek köszönhetően a nyugat-európai partvidéken felhős, több helyen csapadékos az időjárás. A front miatt Galíciában és Baszkföldön már megszűnt a hőség, arrafelé kevéssel 20 fok feletti maximumokat mérnek. A front előtt azonban délies áramlással forró levegő áramlik nem csak a kontinens belseje, hanem Stockholm és Fehéroroszország térségébe is, helyi záporok, zivatarok is csak elvétve alakulnak ki. Európa középső harmadában többfelé emelkedik 36, 39 fok közé délutánra a csúcshőmérséklet, a legmelegebb Dél-Németországban és Kelet-Franciaországban van, de még Minszk környékén is 34, 35, a svéd fővárosban pedig 25, 26 fokot mérnek.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárásában nem várható változás, marad a hőség.

 

Hozzászólások