Tragédia: több mint 50 halott, 200 sérült

Amerika legnagyobb tömegmészárlása

2017/10/02

Amerika legnagyobb tömegmészárlása történt Las Vegasban, mostmár a részleteket is lehet tudni. Egyelőre több mint 50 halott és 200 sérült van.

Tüzet nyitott egy férfi az egyesült államokbeli Las Vegas egyik szállodájából egy utcai countrykoncert 40 ezres közönségére helyi idő szerint vasárnap késő este. A tömegben óriási pánik tört ki, ezrek menekültek el. A kiérkező antiterrorista egységek átfésülték a környéket, és végül sikerült lelőni a támadót.

A támadásban több mint 50 halálos és több mint 200 sebesült áldozata van

– jelentette be a város seriffje magyar idő szerint hétfő dél körül. Hajnalban még csak 20 halottat, illetve 100 sérültet valószínűsítettek. A seriff megerősítette, hogy

  • egy magányos támadó nyitott tüzet a Mandalay Bay kaszinó-hotel 32. emeletéről
  • a támadót lelőtték
  • a támadót azonosították, és már a nevét is tudni: Stephen Paddock. Paddock hatvanas éveiben járó fehér férfi, aki Las Vegas környékén él egy nyugdíjasoknak épült lakóparkban egy fiatalabb, részben ázsiai származású élettársával. Valószínűleg ez a Facebook-adatlapja.
  • a támadó a hatóságok tudomása szerint magányos farkas volt, azaz nem volt tagja semmilyen militáns szervezetnek, és büntetlen előéletű volt
  • a  rendőrség reggel még keresett egy nőt, aki valószínűleg  illetve két kocsit is – de magyar idő szerint kora délutánra mind a nő, mind a kocsik megkerültek.
  • a seriff figyelmeztetett arra, senki ne vegye készpénznek a közösségi médiában terjedő elméleteket arról, ki és miért lőhetett.

A Mandalay Bay szálloda környékét lezárták, az épületet kiürítették, de a rendőrség szerint a helyzet “stabil”, azaz vége a fenyegetettségnek.

A merénylő a Las Vegas fő sétányán, a Strip-en tartott háromnapos Route 91 Harvest nevű countryfesztiválra csapott le. A közönség épp Jason Aldean koncertjét hallgatta, amikor többen torkolattűzre lettek figyelmesek a Strip fölé tornyosuló Mandalay Bay kaszinó-hotel egyik emeletéről, és a zene közben is lehetett hallani a gépfegyver ropogását. A 40 ezres tömegben kitört a pánik, mindenki egyszerre próbálta elhagyni a helyszínt. Sokan autók mögött kerestek fedezéket, többen a környező motelekben vagy a benzinkúton húzták meg magukat. A kiérkező rendőrök is százakat evakuáltak.

18438325_ae2716d28c141a2c5634afb6cfeb9501_wm

Az éppen fellépő Jason Aldean countrysztár szerint bár ő gyorsan biztonságba került, 

“Az egész jelenet leírhatatlanul szörnyű volt. Szívszaggató abba belegondolni, hogy olyan embereket ért támadás, akik egy jó kis este reményében elmentek egy koncertre, zenét hallgatni, szórakozni.”

A rendőrség helyszínre érkezőegységei lezárták a sugárutat, és sikerült lokalizálták a támadót is. A SWAT kommandósai lezárták a Mandalay Bay 32. emeletét, és robbantással lyukat ütöttek a merénylő szobájának falán, melyen keresztül be tudtak hatolni. A férfit heves tűzharcban sikerült lelőni, de egy rendőr kritikusan, egy pedig súlyosan megsérült.

A hatóságok a biztonság  kedvéért a környéken kívül lezárták a 15-ös számú államközi főutat, a McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat pedig más repülőtérre irányítottak át.

FORRÁS

Hozzászólások