Tréfa a halálon túlról

Két évig nem vették észre a viccmester művét

2016/06/10

Angliában törvény tiltja, hogy ne szeresd a Harry Pottert, és ne a kviddics legyen a kedvenc sportod. Egy rákban elhunyt srác tréfája éppen ezért zseniális – még ha csak a halála után is vették észre.

Cormac Seachoy pranksternél (tréfamester) rákot diagnosztizáltak, ez azonban nem vette el a humorát. A kórház udvarán egy installációt pillantott meg, amely pusztán díszítőelemként szolgált, különösebb jelentés nélkül. Ő azonban mást is látott benne.

Ha esetleg nem ismernénk a Harry Potter világát: a kviddics egy olyan, fontos mérföldkövet is jelentő játék a könyvekben, amelyet a Roxfort varázslóiskola növendékei is űznek, és amely várhatóan Harry Potter és csapata győzelmével zárul. A filmben ugyan seprűnyélen repkednek a felállított lyukakon repülő labdákat áthajigálva, a rajongók azonban valódi sportot csináltak belőle, némileg leegyszerűsítve a szabályokat. Cormac Seachoy  pedig a kviddicshez nélkülözhetetlen póznákat vélte felfedezni a szobor-szerű alkotásban.

foto

Az installációnak ilyen módon adott értelmet a prankster. Először is a Kickstarteren kezdett pénzgyűjtésbe, majd amikor a vártál is több pénz gyűlt össze rá, megcsináltatta és kihelyezte a plakettet, amin ezt állt: „Állítva bristoli gyermekeknek, az 1998-as kviddics világkupa póznái. Adou Sosseh által megbűvölve. Mágikus napot!”

Jól  mutatja, mennyire figyelünk oda a hasonló emléktáblákra az, hogy a plakettet teljes 2 évig nem vették észre, csak miután a humorista végül bele nem halt a betegségébe.  Kérdés, hogy e nélkül kapott is volna-e országos médiafigyelmet az akció.

„Nem akart nagy figyelmet magának. Mindössze annyit akart elérni, hogy az emberek arcára mosolyt csaljon a kórházba ki- és belépve.” – mondta el barátja a BBC-nek.

Hozzászólások