Trombózissal kezelik Vajda Attilát

Olimpiai bajnok sportolónk nem vette komolyan az első tüneteket

2014/12/05

Az olimpiai aranyérmes kenusunk, Vajda Attila vádlijában óriási – hat-nyolc centiméteres – vérrögöt találtak az orvosok, amikor panaszaival kórházba került. Mélyvénás trombózissal kezelik azóta a 2008-as pekingi olimpia aranyérmes kenusát.

„Amikor közölték a diagnózist, végigfutott az agyamon, elég nagy a baj. Az ember ilyenkor sok mindent átértékel, s bizony most azt mondom, jó, hogy a kórházban fekszem, és ennyivel megúsztam az egészet” – nyilatkozott erről Vajda Attila.

644_vajda-london-01

Valóban szerencsés világklasszis sportolónk, hiszen az alvadt vérrög halálos veszélyt jelent a szervezetnek, amennyiben leválik a kialakulás helyéről és elindul a vérkeringéssel a szervezetben. A betegségnek általában elég hamar jelentkeznek a tünetei (erős fájdalom a lábszárban minden lépésnél, lábduzzanat) de a beteg nem is gondolja, hogy mi áll a háttérben konkrétan, különösen nem élsportoló esetében; itt is így történt:

– Nagyjából három héttel ezelőtt kezdődött a problémám, amit először apró húzódásnak, izomfájdalomnak gondoltunk. Edzettem tovább, méghozzá elég keményen, és mint kiderült, egy kicsit túlterheltem magam – legalábbis ez lehet a magyarázata a vérrögnek. Az utóbbi napokban már olyan volt, mintha valami ki akart volna szakadni a vádlimból. Hétfőn beszéltem a válogatott keret orvosával, aki péntekre ja­va­solt időpontot, de nem bírtam tovább, annyira fájt, és szerdán jelentkeztem dr. Varga Endrénél. Az ultrahangot megnézve azt mondták, ilyet még nemigen láttak. Erre jegyeztem meg, az jó, mire jött a válasz: a maga szempontjából nem annyira. A doktor úr nem is akart elengedni, ám megkértem, egy-két dologért szeretnék még hazaszaladni. Azóta pedig tart a mozdulatlanság, bár azért már nem kell használnom a szobai vécékacsát…

Mielőbbi felépülést kívánunk kiváló versenyzőnknek és azt is, hogy az edzéseket és a versenyeket vágya szerint mielőbb folytatni tudja. (forrás: Bors, Blikk)

Hozzászólások