Tudod, hogyan vernek át vásárláskor? Hát így!

Csaló trükkök a mérleggel

2015/05/05

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint egy vásárlás alkalmával 207 forinttal csapják be itthon az embereket, mert szabálytalanul mérik le a vásárolt árut, beleszámolják a csomagolóanyagot, esetleg vásárláskor még arcátlanabb módszerrel manipulálják a mérlegeket a haszonszerzés érdekében.

Az NFH próbavásárlásokat végzett az országban, és ezek lesújtó eredményt mutattak: a kispályás lehúzás még mindig él és virul nálunk. Minden ötödik esetben át akarták verni a próbavásárlót, aminek a végén az jött ki, hogy átlagosan 207 forinttal károsítják meg az embereket egy vásárláskor. A régi trükkök ma is léteznek.

Általában a mérleget manipulálják, amely sokszor számolja a csomagolóanyag súlyát is, ami pedig szabálytalan, a vásárlók megtévesztésének minősül. A legtöbb esetben szándékosan állítják be rosszul, extra súlyok segítségével fizettetnek többet, kitámasztják vagy egy érmét tesznek a mérleg aljára (!), amely így szintén pontatlan.

vásárlás
Ezerhatszáz forint lesz. Ja, nem, ezernyolcszázhét!

Arról nem is beszélve, hogy számtalan esetben – leginkább kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben – az NFH olyan mérlegekbe futott bele, amit az üzlet még használt, de a hitelessége már lejárt. Sőt, a tulajok sokszor nem is tudták, hogy ezeket az eszközöket kétévente hitelesíteni kell.

A hatóság ezért azt javasolja, hogy ha a vásárlók úgy tapasztalják, valami nem stimmel, akkor ott helyben nullázzák le a gépet, és kérjék meg az eladót, hogy jól láthatóan mérjék le az árut újra. Ehhez ugyanis joguk van.

Hozzászólások