Tudod, mit ünneplünk augusztus 20-án?

Színes programok országszerte

2014/08/19

A hét közepén végre lesz egy szusszanásnyi időnk, hiszen augusztus 20-a amellett, hogy az egyik legfontosabb ünnepünk, munkaszüneti nap is. Az államalapítás évfordulóját az ország minden településén megünneplik, így garantáltan nem fog unatkozni senki.

Az év legfontosabb dátuma augusztus 20-a, hiszen ezen a napon ünnepeljük az ország születésnapját. Sokan azonban megfeledkeznek róla, hogy nem csak a szabadságról szól az ünnep, hanem valami sokkal fontosabbról is.

Mit ünneplünk augusztus 20-án?

Ez a nap hazánk legrégebbi ünnepnapja, amikor a magyar állam alapítására és egyben Szent István királyra emlékezünk. A hagyomány szerint I. István koporsóját 1083-ben ezen a napon nyitották meg, hogy az ott talált ereklyét, a Szent Jobbot végső helyén, a Bazilikában helyezzék el, ezzel szentté avatva országunk alapítóját. A történelem csúnyán elbánt a 20-ai ünneppel: a különböző időszakokban más és más szerep jutott az államalapítás évfordulójának, de teljesen eltörölni sosem sikerült. Végül a rendszerváltás hozta el az igazi megváltást: 1991-től augusztus 20-a lett a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe.

Az új kenyér ünnepe is

A népi hagyományok nem csak az államalapításról emlékeznek meg augusztus 20-án, ekkor ünnepelték ugyanis vidéken az aratás végét, az új kenyér napját. Ez a mezőgazdasági esemény egész Magyarországon ismeretes volt, bár kisebb nagyobb eltérésekkel emlékeztek meg róla, az alapja ugyanaz volt: a földművesek a learatott búzából koszorúkat készítettek, melyet ünnepélyes keretek között a földesúr elé vitte, ahol a következő évi bőséges eső reményében jól lelocsolták. A gazda sem volt hálátlan: az ajándékért cserébe ételt és italt adott a földműveseknek, és a ceremónia végül hajnalig tartó mulatsággal végződött. Következő vetéskor a gondosan megőrzött koszorúból kimorzsolták a búzaszemeket és a vetőmag közé keverték, hogy biztosítsák a jó termést.

új kenyér ünnep

Az eredeti hagyomány ugyan már nem él, nagyon sok helyen megemlékeznek az új kenyér ünnepéről az államalapítás tiszteletére megrendezett ünnepségeken.

Augusztus 20-ai programok az országban

Budapest

A legnagyobb augusztus 20-ai ünnepséget a fővárosban rendezik, ahol reggel felvonják a nemzeti színű lobogót, és beszédet mond többek között Áder János Köztársasági Elnök. Az ünnepélyes megemlékezés mellett persze a családi és könnyűzenei programok sem maradnak el: fellép a Clark Ádám téren többek között az Ivan and The Parazol, Ferenczy György és a Rackajam és Deák Bill Gyula is. Kilenc órakor pedig ismét pompás tűzijátékot láthatunk a Duna fölött.

Debrecen

Debrecenben évek óta a hagyományos Virágkarnevállal köszöntik az államalapítás ünnepét, így idén is felvonulnak a milliónyi színes virágból álló kompozíciók. Idén egy egészen új fejezet nyílik a karnevál életében, az egész napos programokat a Karneváléj követi a Nagyerdei Stadionban, ahol színpadra áll többek között az X-Faktor két énekese, Szabó Ádám és Szabó Dávid, valamint Fenyő Miklós és Dolly.

virágkarnevál

Eger

Egerben tűzijátékkal, utcabállal, kertmozival és színházi előadásokkal teszik színesebbé az ünnepet, de felavatják a város belvárosában nemrég elkészült új hidat is. A Dobó téren térzene várja a vendégeket, a várból pedig pezsgővel a kézben, felejthetetlen panorámából csodálhatják meg a tűzijátékot.

Ópusztaszer

Ópusztaszeren korabeli körülmények között tartják meg a nemzeti ünnep rendezvényeit: a hagyományokhoz híven lesz kirakodóvásár, népzene, néptánc, bábelőadások, játszóház és egész nap népi kulturális és folklór műsorok várják a közönséget. Ezen a napon is megcsodálható a Feszty-körkép, amelyen a Honfoglalás pillanatát örökítette meg a festő.

Hozzászólások