Tudtad, hogy repülőről lehallgathatják a mobilodat?

Kamu mobil toronyként működnek a repülők a Spy from the Sky projektben

2014/11/17

Ha az égre nézel és látsz egy feletted elszálló repülőt sok mindenre gondolsz, főleg arra, hogy milyen jó lenne rajta ülni és távoli tájakra utazni vele. A legkevésbé sem arra, hogy éppen üzleti és egyéb beszélgetéseidet hallgatják le vele, ugye? Pedig ez nagyon is valós félelem, olvasd el, miért.

A módszer nagyok okos és az az amerikai kormány már 2007 óta alkalmazza. Mindezt a Wall Street Journal tudta meg kiszivárogtatott információk alapján. A Spy from the Sky projekt lényege az, hogy “megbolondítják” a kiszemelt mobil telefonokat úgy, hogy kis repülőgépeket  indítanak el felettük.

A repülők olyan eszközökkel vannak felszerelve, amelyek mobiltornyokként tudnak funckionálni vagy legalábbis megtévesztik a telefonokat, amelyek így rácsatlakoznak a “toronyra”. Ilyen módszerrel működő kamu tornyokat már korábban is alkalmaztak földre telepítve – erről itt olvashatsz.

461860145

A Wall Street Journal információi szerint rendszeresen alkalmazzák ezt a technikát, amellyel nemcsak a felhasználók mozgását lehet követni, de azok szöveges üzenetei és fotói is elérhetők és megszerezhetők.

A technológiával az összes, a megfigyelt területen levő telefonra rálátnak, viszont a fejlesztés nyomán ma már meg tudják oldani, hogy a többi telefonról érkező adatokat kiszűrjék és csak a kívánt készülékről hívják le a szükséges információt.

Óriási előnye a fenti módszernek az, hogy nem kell a szolgáltatókat bevonni és tőlük érni műszaki segítséget vagy magukat az információkat, közvetlenül a terepről tudnak begyűjteni mindent, amit tudni szeretnének. (forrás: HVG)

Hozzászólások