Turbózd fel a húsvéti kalácsot!

Ilyet még biztosan nem csináltál

2015/03/23

Te is érzed már a húsvéti kalács illatát? Ahogy közeledik április, egyre több pékségben lehet különlegesebbnél különlegesebb desszerteket találni! Ha szeretsz a konyhában új dolgokat kipróbálni, akkor itt egy tipp Neked, hogyan turbózd fel a házi süteményedet!

Sok családnál hagyomány a húsvéti kalács elkészítése házilag. A finom pékáru tésztája néha okozhat fejtörést a kezdő, de még gyakorlott háziasszonyoknak is. Alapvetően nincs hozzá másra szükség, csak lisztre, élesztőre, vajra és egy kis tejre. Ha a recept úgy kívánja, akkor a tojássárgája is fontos eleme a finom tésztának. Rengeteg módja van, hogyan teheted még finomabbá a kalácsod tésztáját, mi most ezek közül mutatunk egyet!

Hogy tökéletes legyen a végeredmény, figyelj oda az arányokra, és elengedhetetlen a sorrend. Néhány tuti tipp a hibátlan kelt kalácstésztához:

  • használj finomlisztet
  • egy kevés búzasikért, hogy jó legyen az állaga (fél kiló liszthez általában 2 dkg)
  • édesítésre cukor, méz, vagy agave szirup is használható
  • az élesztőt cukros tejben futtasd fel
  • a vaj soha se hűtő hideg legyen, és ne is olvaszd fel hirtelen. Vedd ki felhasználás előtt min. 10 perccel a hűtőből!
Narancsos kardamomos fonott kalács

narancsoskalacs

Hozzávalók:

500 g liszt
21 g szárított élesztő
, csipet só
125ml tej
2 tojás
50 g porcukor

3 finomra reszelt narancs héja (később adhatsz hozzá facsart narancs levét is)

2 ½ teáskanál őrölt kardamom por
75 g lágy vaj

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, az élesztőt és egy csipet sót egy tálban. A keverék közepét mélyeszd ki és mehet bele a tej, tojás, porcukor, narancshéj, őrölt kardamom és 100 ml langyos víz, majd keverd addig, amíg egy puha, hajlékony tésztát nem kapsz. Ez a művelet nagyjából 5-8 percet vesz igénybe. Ha ezzel kész vagy, fokozatosan adagold hozzá a vajat, és keverd, amíg egységes masszát nem kapsz.

Zsírral kikent tálba kapard bele a tésztát, majd az egészet fedd le egy nedves ruhával, körülbelül 40 percre. A tésztád ez idő alatt szépen megdagad. Ha ez megvan, ütögesd vissza a masszát és szedd három egyenlő darabra. Nyújts ki henger formájúra, úgy 40 cm hosszúságúra. Ahhoz, hogy a húsvéti kalácsod szép koszorú formát kapjon, csippentsd össze a három henger  végét, majd kezd el fonni, mintha csak egy hajfonat lenne. Tedd a koszorút egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és újabb 20 percre hagyd állni.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd süsd a tésztát 20-30 perc alatt aranybarnára.

Lekvárral és dzsemmel isteni reggelit kapsz, de önmagában is különleges finomság ez a húsvéti házi kalács.

fotó: Pinterest

Hozzászólások