Túró rudi házilag

Készítsd el otthon a magyar specialitást

2017/01/17

A túró rudi egy hazai specialitás, így itthon nem lehet meglenni nélküle. A gond csak az, hogy sosem elég belőle, ezért gazdaságosabb ha otthon készítjük. 

Hozzávalók: 

A töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj (nem margarin)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt, vagy vanília, idénygyümölcs ízlés szerint)

A mázhoz:

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj (nem margarin)
  • 7 dkg cukrozatlan kakaópor (legjobb az amelyik kakaóvajat is tartalmaz)

Elkészítés: 

1. Segédeszközként: készítsük elő a lehető legtisztább konyharuhát a túró levének kinyomásához. Továbbá készítsünk elő pl sütőpapírt, amelyekre majd a mázzal már bevont rudakat tudjuk helyezni (papír nélkül a máz megdermedése után hozzátapadhatnak a tálhoz, amire tettük őket). Valamint szükségünk van a lehető legsimább felületre, amit otthon találunk – nekem ez most a hűtőnk egy üvegpolca volt – amelyre majd a túró töltelék formázásához lesz szükség. Illetve ajánlom, hogy használjunk egy legalább 0,1 g pontos (pl. ékszerész) mérleget, így szép azonos méretű rudakat készíthetünk.

2. A töltelék elkészítéséhez helyezzük a teljes túrómennyiséget a tiszta konyharuhánk közepére. A ruha mind a 4 szélét behajtva csomagoljuk be a túrót a lehető legszorosabban, és jó alaposan nyomkodjuk ki a levét. Először valószínű elég sok leve lesz, akkor töröljük szárazra a felületet, majd az első nyomkodás után próbáljuk még szorosabbra húzni a ruhát (hagyjunk a túrónak még kisebb helyet benne), és nyomkodjuk ki újra. Ezután helyezzük vissza egy (lehetőleg fém) edénybe a túrót, és adjuk hozzá a – fontos, hogy – porcukrot, valamint az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhított vajat.

3. Most jöhet az ízesítés! (Én eddig négy féle ízben készítettem el, ezt fogom most leírni példaként, de használjunk hozzá bármit amit csak el tudunk képzelni. Kísérletezzünk! A bolti választékról meg ne higgyük el, hogy nagy. Egyedül arra figyeljünk, hogy végül a túrónk sűrű állagot érjen el, hogy később formázható legyen!) A túrókrém megformázásához a túrót mérjük ki minél pontosabban 24 g-os adagokra. Ha egy darabot kimértünk, abból formázzunk golyót, tegyük egy fém tálcára. Daraboljuk fel a teljes túrómennyiséget, majd a golyóra formázott darabokkal teli tálcát tegyük vissza a hűtőbe még 5-10 percre.

4. Ezután a lehető legsimább felületen formázzunk a golyókból kb. 8-9 cm hosszú rudakat olyan módon, mintha tésztát sodornánk, csak legyünk kicsit óvatosabbak. Természetesen nem kell a bolti formát utánozni, készíthetünk kisebb-, nagyobb rudakat, golyókat, jópofa lehet a lapos háromszög alak is, vagy bármi más. Formázáshoz ne vegyük ki a teljes túrómennyiséget a hűtőből, mert azokban a vaj közben megolvad, hanem mindig csak azt a darabot vegyük ki, amit épp meg akarunk formázni.Majd ha minden darabbal készen vagyunk, pihentessük őket a hűtőben még addig, míg a kakaós mázat hozzá elkészítjük.

5. A mázhoz gőz felett egy fém edényben olvasszuk meg teljesen folyósra a vajat. Míg a vaj olvad, keverjük ki a porcukrot a kakaóval. Ha pedig már a vaj teljesen folyékony állagú, akkor több részletben adjuk hozzá a cukros-kakós keveréket, és így keverjük őket teljesen simára. Ha eleinte csomós lesz a keverék az természetes, meg kell várni, míg a cukor is megolvad. Ha már teljesen sima a kakaós máz, akkor vegyünk ki 5-10 darab rudat a hűtőből, és mindegyiket úgy, hogy közben a mázat nem vesszük le a tűzről (de figyeljünk, nehogy a víz elforrjon alatta, akkor töltsük után) pl. egy lyukacsos szedőkanál segítségével, mártsuk bele úgy a krémbe, hogy az teljesen ellepje, majd ha kiemeltük, óvatosan rázzuk meg, és tegyük lehetőleg rácsra, hogy minél alaposabban lecsöpöghessen a felesleg róla. (A krém mennyisége egyébként szándékosan túlzó, mert muszáj, hogy még a legutolsó darabhoz is legyen annyi krém, amiben szó szerint megmárthatjuk a rudat.) A villa pedig egyébként azért nem jó ehhez a művelethez, mert a rudakat szinte a teljes felületükkel rá kell helyezni valamire, aminek segítségével mártogatjuk őket, különben kétfelé törnek.

6. Még azt is ajánlom, hogy ha 5-10 darabot bevontunk, akkor azokat tegyük át a rácsról (pl. két villával alájuk nyúlva) egy sütőpapíral borított tálcára. Azok mehetnek is a hűtőbe, és aztán jöhet a következő 5-10 darab bevonása.

Jó étvágyat! 

Hozzászólások