Ugye nem felejtettétek el visszaállítani az órát?

Itt a téli időszámítás

2014/10/26

Október 26., vasárnap az idei téli időszámítás kezdete  – vagyis itt az ideje visszaállítani az órát! Habár sokan örülnek annak, hogy végre egy órával többet alhatnak a hét utolsó napján, az emberi szervezetet meg fogja viselni az elkövetkezendő pár hét.

Mindez arra vezethető vissza, hogy a mindössze hatvanpercnyi változástól megbillen a bioritmus, ezért – egyéni érzékenységtől függően – rosszul érezhetjük magunkat az óraátállítás utáni néhány napban. Van, akinél ez akár 2-3 hétig is eltarthat. A biológiai óránkat befolyásolja, hogy a szervezetet mikor érzékel világos, illetve sötét napszakot, ennek függvényében termel például bizonyos hormonokat. Emiatt az óraátállítás befolyásolhatja a koncentrációs képességet, valamint a vérnyomást, a pulzust, a máj anyagcseréjét, nem utolsó sorban pedig a hangulatingadozást írtuk korábban.

470735531

Az óraátállítást 1976-ban kezdeményezték Franciaországban, amelynek az energia megtakarítás volt a célja. Magyarországon csak négy évvel később, 1980-ban vezették be a nyári időszámítást. Ma már az Európai Unió tagállamaiban érvényes kormányrendeletek alapján működik ez a rendszer. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

A célja az volt, hogy a nappalok egybeessenek az emberek átlagos ébrenléti idejével. Ma már azonban megoszlanak a vélemények, ami a hasznosságát illeti. Ilyenkor októberben térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, de ez a művelet sokaknál levertséget, rosszkedvet és fejfájást eredményezhet.

Hozzászólások