Új autós szabályok itthon

Mostantól kétszer is vizsgáztatják a kocsikat

2016/01/11

Januártól már nem kell a műszakit és a környezetvédelmi besorolást megjelölő levonókat felhelyezni a rendszámtáblákra. A gépkocsiknak kötelező elvégezni egy próbavizsgát is.

received_2491012060986581

Az autók adatait ezentúl ugyanazokkal az új közúti kamerákkal is lehet ellenőrizni, amikkel többek között a sebességet mérik. A kamerarendszerre rá vannak csatlakoztatva a mozgó traffipaxok és a rendőrautók fedélzeti számítógépei is. Ennek köszönhetően most már mindent látni fog a rendszer, így közúti ellenőrzés nélkül is azonnal kiküldik a bírságot, ha a kamera kiszűr egy lejárt műszaki vizsgát, vagy szmogriadó esetén egy jogtalanul használt járművet.

autok budapest

Év elejétől már nem a Nemzeti Közlekedési Hatóság feladata lesz a járművek időszakos ellenőrzése, hanem kijelölt magán vizsgaállomások végzik el a feladatot. Érdemi változás nem történik, ugyanakkor a vizsga rendje egy kicsit másképpen fog történni. Az igazi ellenőrzés előtt ugyanis kötelező elvégezni egy próbavizsgát is, így a fennakadó járművek már eleve nem kerülnek a biztosok elé. Ez azt jelenti, hogy nem kell feleslegesen fizetni egy bukott vizsgáért az autósoknak, ami 16 290 forint.

A harmadik változtatás a KRESZ vizsgában történik: az oktatásban és a vizsgákon innentől kezdve videós feladványokkal is lehet találkozni. Jó hír még, hogy az első jogosítvány kiállításáért már nem kell fizetni (eddig 4000 Ft volt), és a mozgáskorlátozott-igazolvány csere sem kerül pénzbe, ami eddig 3100 forintba fájt.

Hozzászólások