Új játék hódít, ami öngyilkosságba hajszolja a fiatalokat

Az Idegpálya című film megjelent a valóságban is

2017/04/03

Brutális játék terjed vírusként az interneten, ami öngyilkosságba hajszolja a fiatalokat. A Kék Bálnának már két magyar halálos áldozata van.

Becslések szerint eddig csak Oroszországban – ahonnan indult – 130 halálos áldozata van annak az internetes játéknak, amely során fiatalok brutális feladatokat kapnak mentoruktól, aki a végén öngyilkosságba hajszolja őket. A Kék Bálnára a román hatóságok figyeltek fel, miután öt tanuló egy jászvásári iskolában megpróbálta megfojtani magát, egy diák pedig felakasztotta magát az erdőben. A beteg kezdeményezésnek már két magyar áldozata is van a Ripost.hu értesülései szerint. A játék kitalálóját novemberben letartóztatták, a “mentor” azt közölte a hatóságokkal, hogy nincs lelkiismeret-furdalása, mert a Kék Bálna nemes célt szolgál, az egész a lájkvadászatról szól – írja az Origo.hu.

50 pontos listát kapnak

A Thesun.co.uk információi szerint a fiatalok 50 pontos listát kapnak, az előírt feladatokat pedig 50 nap alatt kell teljesíteni. Az instrukciók – melyek között van öncsonkító, furcsa és hétköznapi tevékenység is (pl. horror film megnézése) – az idő előrehaladtával egyre durvábbak lesznek, amíg a végén öngyilkosságra kényszerítik a tinédzsereket. Az egész játék Oroszországból indult, de vírusként terjed az egész világon. A pszichológusok felhívják a szülők figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek gyerekeikre és ha bármi gyanúsat észlelnek, forduljanak szakemberhez és kérjenek segítséget.

Sakkban tartják őket

Lehet mondani, hogy a feladatokat persze nem kötelező végrehajtani, azonban a mentor fenyegeti és sakkban tartja a résztvevőket azzal, hogy ha nem tesznek eleget az instrukcióknak, a családjuk fog fizetni érte. Az alábbi képet az egyik 15 éves tinédzser áldozat posztolta közösségi oldalán azelőtt, hogy barátnőjével együtt leugrottak egy 14 emeletes háztömb tetejéről.

Ő indította el

A Kék Bálna játékot egy orosz fiatal, Filipp Bugyejkin találta ki négy éve, a halálos versenyt közösségi oldalán indította el. A St.petersburg.ru-nak adott interjúban a 21 éves mentor azt mondta, nem érez bűntudatot. “Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot.” Sokan keresik a nem mindennapi kihívásokat, ám a legtöbb esetben azért fajulhat el a dolog, mert egy bizonyos csoport nyomást gyakorol a résztvevőkre. A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a mentálisan sérült és érzelmileg labilis emberek vannak veszélyben, ezért a szülők fokozott figyelmét kérik.

Ha Te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot! Őszinte részvétünket fejezzük ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak.

FORRÁS

Hozzászólások