Új kórház épül Budapesten

Akár tízmilliárdba is kerülhet

2015/02/06

Csütörtökön egy új, központi kórház építéséről döntöttek a Fidesz frakcióülésén, a megvalósításához szükséges milliárdokat pedig európai uniós pénzek felhasználásával teremtenék elő. 

Egyelőre azonban csak az ötlet és a szándék van meg, a helyszín és kivitelezés ütemezése még hátravan, erről később dönt a kormány. Az új, nagy városi kórház megépítése akár tízmilliárd forint is lehet majd.

A magyar egészségügy átalakítása évtizedek óta várat magára, viszont egy központi kórház megépítése elindíthatja a folyamatot. A kérdés viszont egyben az is, mi lenne a több fővárosi kórház sorsa, illetve számíthatnának-e elvonásokra.

doctor change rate iv

A terv összhangban állhat azzal a szándékkal, hogy a kormány szeretne nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre, a szűrőprogramokra, különösen a méhnyakrák és a vastagbélrák elleni védekezés esetében.

A másik fontos kérdés, hogy ez az intézkedés, és egy új magyar, központi kórház felhúzása mennyire tudná lelassítani vagy meggátolni a magyar orvosok elvándorlását, amely a pár évvel ezelőtti hullám után most újabb lendületet kaphat.

Sok magyar kórház egyelőre azzal is küzd, hogy legyen elegendő orvosi eszköz a mindennapos működéshez, a rendszert pedig erkölcsileg ássa alá a hálapénz központ szerepe, melynek köszönhetően gyakran azok a betegek kapnak alaposabb ellátást, akik boríték formájában fejezik ki köszönetüket az orvosoknak.

Hozzászólások