Újabb felvétel került nyilvánosságra a merényletről

Videó a Charlie Hebdo elleni támadókról

2015/01/14

Telefonnal készített felvétel kering ismét a világhálón. A múlt szerdán történt merénylet elkövetői egyáltalán nem siettek, elhagyni a tett színhelyét.

A videón jól látszik, ahogy a feketébe öltözött, állig felfegyverkezett Chérif és Said Kouachi még majdnem egy percig húzza az időt a támadás után. Kiabálva és mutogatva üzennek, igazgatják fegyvereiket, és amikor már mindennel elkészültek, beszálltak az autóba, és szép nyugodtan elindultak. Amikor egy rendőrautóba „ütköztek”, kiszálltak és lőni kezdtek rájuk, ezért a rend őrei meghátráltak, ők pedig elhajtottak.

Az egy héttel ezelőtt történt tragédia túlélői továbbra is a Charlie Hebdo francia szatirikus lapnál dolgoznak. A mai kiadvány hárommillió példányban jelent meg, melynek címlapján a magát Charlie-nak valló Mohamed próféta áll szomorú ábrázattal, feje felett pedig az alábbi olvasható: „Minden megbocsájtva”.

Tegnap délután sajtótájékoztatót tartottak, ahol Renald ’Luz’ Luzier, a lap karikatúristája és a címlap készítője sírva fakadt. Elárulta, annak köszönheti életét, hogy a merénylet napján elaludt, ezért lekéste a lapindító értekezletet. Arról is őszintén mesélt, milyen nehéz volt számára elkészíteni a már tegnap bemutatott karikatúrát az iszlám vallásalapítóról. Gerard Biard, főszerkesztő kijelentette, a lap nem fog megszűnni, de egyelőre még nem tudják, hogy milyen formában folytatják majd munkásságukat. Ő szintén a szerencsének köszönheti életét, ugyanis épp szabadságon volt a támadás ideje alatt.

Mass unity rally held in Strasbourg following recent terrorist a

Fergal Keane, a BBC tudósítója közösségi oldalán számolt be a legújabb Charlie Hebdo lapszámról – olvashatjuk a HVG oldalán. Ezúttal is durva szexuális tartalomra számíthattak az olvasók. Ezek mellett köszönetet mondtak azoknak, akik szolidaritásukat fejezték ki különböző módokon, és kiálltak a szólás szólásszabadság mellett. Viszont elutasítják a vádat, miszerint iszlámgyűlölőek lennének, hiszen saját bevallásuk szerint, ők mindenkit provokálnak, és bírálják azokat, akik így érvelnek: „elítélem a terrorizmust, de…”. Azt állítják, hogy akik azonosultak a Je suies Charlie (Charlie vagyok) szlogennel, támogatásukat fejezték ki az állam és az egyház szétválasztásával kapcsolatban.

iStock_000055601248_Small

Kedden számos lap leközölte a címlapot, ma pedig az újságárusok polcaira is kikerült annak ellenére, hogy Egyiptom központi vallásjogi intézménye felszólította a hetilapot, ne adjanak ki egy újabb sértő lapszámot.

Hozzászólások