Újabb nagy dobásra készül a McDonald’s

Egészséges hamburger?

2015/05/14

Lehetséges ez? Az étteremlánc a Lisztérzékenység világnapján egy új megoldással rukkolt elő, méghozzá a gluténmentes hamburgerrel. A sokat támadott McDonald’s most úgy döntött, felveszi a harcot az ellenlábasokkal.

Immáron tizedik éve, hogy hivatalos világnapja van a lisztérzékenységnek, amivel az volt a cél, hogy felhívják a társadalom figyelmét erre a problémára. Ezt a hullámot lovagolja meg a világ egyik legismertebb franchise étteremhálózata, a McDonald’s, ami éppen a nemzetközi napon dobja piacra új hamburgereit.

Döbbenetes dolog történt egy amerikai város egyik éttermében. Az anyuka két gyermekével tért be ebédelni az egyik Mekibe, de amit a szendvicsükben találtak, arra nincsenek szavak! Nézd meg, mi volt a belsejében! Kattints!

hamburger

A tengerentúlról indult hódító útjára a gyorsétterem, amit az elmúlt néhány évtizedben értek bizonyos támadások az egészségtelen és mű adalékanyagokkal feltuningolt termékei miatt. Az idők folyamán a hálózat felvette a kesztyűt, és számos fórumon hirdeti hamburgereinek valódi összetevőit, ami a szkeptikusokat a mai napig nem győzte meg száz százalékosan. A McDonald’s most jó érzékkel a Lisztérzékenység világnapjára időzítette legújabb termékének bemutatását, ami nem más, mint a gluténmentes hamburger.

17561984922_e7be7a73ac_z

“A szendvics összeállítása szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok szerint és a keresztszennyeződést kizáró, speciális körülményeket biztosító konyhai folyamatok során történik. Ez biztosítja, hogy a kalászos gabonákban található fehérjére érzékeny vendégeknek kiadott szendvics gluténmentes legyen” – áll az étterem hivatalos közleményében.

Nemcsak a lisztérzékenyekre gondolt a Meki. További újítás, hogy mostantól bárki kérheti laktózmentes tejjel, vagy mandulatejjel reggeli kávéját, ami mellé az ételintoleranciával élő vendég nyugodtan választhatja a gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukrot nem tartalmazó Málnás Csokoládétortát is.

17409862830_8366ce34bd_k

Ma Magyarországon a lakosság mintegy 2 százaléka lisztérzékeny, és további 3-4 százalékról lehet beszélni, akik bár nem élnek intoleranciával, a glutén elhagyásával csökkenthetők gyomorbántalmaik. A probléma változatos tünetekkel jelentkezhet, ilyen a hasfájás, a haspuffadás, hányás, emésztőrendszeri bántalmak. A betegség nem múlik el, mert egy autoimmun reakcióról van szó, ami nemcsak az emésztőrendszert károsítja.

A betegség vizsgálattal kiszűrhető, hogy minél hamarabb újra teljes értékű életet élhessen az, aki a fenti panaszok valamelyikével él együtt. Fontos tudni, hogy a lisztérzékenység alapvetően örökletes betegség, de környezeti tényezők is közrejátszhatnak.

Tudtad?

A lisztérzékenység ma már tünetmentes állapotban is felismerhető vérvizsgálattal, ugyanis a betegek vérében jellegzetes ellenanyagok találhatók. Sajnos nincs rá gyógyszer, így a gluténmentes étrendet egy életen át tartani kell, ami a gabonafélék elhagyását jelenti. Így teljesen ki kell iktatni az étrendből az olyan gabonaféléket, mint a rozs, árpa, zab és búza. Helyettesítő megoldásként választható a kukorica, rizs, hajdina és köles.

Hozzászólások