Újabb Tesco-áruházak zárnak be, kivonul a Baumax

Megpecsételődött a hazai áruházláncok sorsa

2015/02/03

Augusztusig kiderül, melyik tovább magyarországi Tesco-áruházak bezárása mellett dönt a brit anyacég. 31 üzlet érintett, melyek működése nyitásuk óta veszteséges, a vezetők most Londonból Magyarországra utaztak, hogy megvizsgálják az itthoni leányvállalat működését. A BauMax pedig már úgy döntött, kivonul az országból.

TESCO. Korábban még nem volt példa arra, a Tesco brit vezetői Magyarországra utazva üzletről üzletre járva ellenőrizzék azok helyzetét, és vizsgálják a jövőbeli lehetőségeket. A Magyar Nemzet Online értesülései szerint 31 üzletet fenyeget nyárig a bezárás veszélye, a döntés az angolok kezében van.

iStock_000017915370_Medium

Ez az eddigi 13-hoz képest további boltbezárásokat jelent, amelyek fővárosi és vidéki üzleteket is érintenek, ezek többsége veszteséges volt eddig is. A cég közleménye szerint a Magyarországon eddig elbocsátott kollégák nagy részének biztosítottak munkalehetőséget – például logisztikai központokban -, amiből csak mintegy hatvan ember esik ki.

A folyamat azonban nem csak hazánkat érinti, hiszen a Tesco átalakítja a céget, így Angliában is várhatók bezárások, ahol eddig már kétezer dolgozót bocsátottak el.

BAUMAX. Sokkal szomorúbb történet a barkácsáruház-láncé, amely januárban döntött úgy, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt végleg elhagyja Magyarországot. Azt még nem tudni, mi lesz a cég mintegy nyolcszáz dolgozójával, de azt már igen, hogy az emberek kedd reggel megrohamazták a kiárusító áruházakat.

baumax

Sok helyen akkora tömeg volt, mint a hatvanas években egy Beatles-koncerten, és az emberek körülbelül úgy is viselkedtek. A BauMax 2015 második negyedévében hagyja el végleg az országot, áruházaikat pedig áprilisig zárják be. Helyükre a XXXLutz Bútorlánc költözik.

Hozzászólások