Újra felütötte fejét a pestis

Az Iszlám Állam fegyvere lehet?

2015/09/04

Már tizenkét embernél, az Egyesült Államok hat államában diagnosztizálták a ˝fekete halált˝ – ez volt a pestis neve a középkorban. Az is elképzelhető, hogy az Iszlám Állam használja biológiai fegyverként.

A pestis – közülük is a legismertebb és leggyakoribb bubópestis . Az Egyesült Államok nyugati partjainál bukkant fel, összesen tizenkét embernél mutatták ki – köztük egy tizenhat éves fiúnál – és ebben az évben már négyen haltak meg, legutóbb egy hete egy férfi Utah államban.

A patkányok terjesztette betegség a középkorban megállíthatatlan volt, és megtizedelte Európa lakosságát, 1665-ben például hét hónap alatt London egyötöde halt meg a járványban. A britek szerint nem fok sok idő eltelni, és megjelenik Európában is, lévén rengeteg ember utazik a két kontinens között.

pestis

Bár sikerült visszaszorítani és kezelni, a pestis a középkor után sem tűnt el. Az ezredforduló óta a leggyakrabban Fekete-Afrikában fertőz, nem ritka Ázsiában sem, főleg Kínában, előfordul Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban is. Európa jó ideje ˝tünetmentes˝.

Hozzászólások