Újra gyilkol a sertésinfluenza

Idén hárman haltak meg

2016/01/21

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy az év első három hetében három grúz emberrel is végzet a H1N1 vírussal terjedő sertésinfluenza. A térségben egyre több helyen bukkan fel a betegség.

received_2491012060986581

Nem olyan régen az ebola tért vissza, most pedig grúz egészségügyi szervek jelentették, hogy három különböző nyugat-grúziai városban – Kutaisziben, Zugdidiben és Lancshutiban – halálos áldozatokat követelt a sertésinfluenza. Mind a hárman férfiak voltak. Egyelőre nem hirdettek ki járványveszélyt az országban, de a vírus terjedni kezdett a környező államokban, így Örményországban, Törökországban és Iránban is. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy ha valaki felfedezni véli magán a betegség tüneteit, azonnal forduljon orvoshoz, mások pedig a terjedés ellen kérjenek védőoltást.

A sertésinfluenza egy légúti betegség, ami az emberi influenzához hasonló tünetekkel jár: láz, köhögés, torokfájás, testi fájdalmak, fejfájás, hideglelés és fáradtság.  Ez könnyen átalakulhat halált okozó tüdőgyulladássá is. A kór egyszerűen terjed emberről emberre: levegő útján, közvetett vagy közvetlen érintkezéssel, és akár tünetmentesen is lehet hordozni. A sertésinfluenza azonosítása orrból vagy torokból vett minták laboratóriumi tesztelésével történik.

h1n1

A kór 2009 áprilisától, Észak-Amerikából kezdett rohamosan terjedni, majd az Egészségügyi  Világszervezet 2010 júniusában minősítette világméretű járvánnyá. A vírus 214 országban jelent meg közel 18 és fél ezer ember halálát okozva, majd 2011 augusztusában nagyjából eltűnt. 2009 májusában Magyarországon is elterjedt a H1N1-hez köthető kórokozó. Halálesetet utoljára tavaly év elején jelentettek be a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében.

Hozzászólások