Újra kitört a vulkán, felébredt az Etna!

Élőkamerás felvétel mutatja a kitörést

2014/06/17

Alvó vulkán nem vulkán… Bombaként robbant a hír, miszerint hétfőn este újra kitört az olaszországi Etna, hamut és lávát lövellve ki magából. Az élő webkamerán is jól látszik, hogy folyamatos a vulkán tevékenység, az Etna közelében sűrű füst gomolyog és újabb és újabb lávafolyamok indulnak útjukra.

Etna
Etna

Legutóbb április végén tört ki a vulkán, amelyet több ezer méteres hamufelhő követett és a kráterdarabok szóródtak szét több száz méter hosszan a vulkán körzetében. Ahogy az erre szakosodott mérőeszközök is kimutatták már napokkal ezelőtt, az Etna újra feléledt  – és mint áprilisban – , most sem nyugodhatnak meg a környezetében élők, hiszen a vulkáni tevékenység szinte kiszámíthatatlan.

Szombaton kezdett el emelkedni a földrengés amplitúdó, ez már előre jelezte a kitörést, úgynevezett lávaszökőkutak keletkeztek és lávafolyamok zúdulnak lefelé a Valle del Bove nyugati meredek oldalában. A kitörés jelenleg is tart és igen intenzív, reméljük, hogy az Etna közelében élők teljes biztonságban tudhatják magukat!

Forrás: http://www.volcanodiscovery.com/

Hozzászólások