Úszó EB – Gyurta Dániel 4. lett, Cseh és Kozma döntős

Remekelnek magyarjaink az Európa-bajnokságon

2014/08/20

Gyurta Dániel 100 méter mellen negyedik lett a berlini Európa-bajnokság normál medencés versenyeinek második napján, a kedd egyetlen magyar érdekeltségű úszódöntőjében. A 200 m mell egyeduralkodója – mely számban Berlinben nem indul – a rövidebbik távon tett “kirándulásán” megismételte a 2012-es londoni olimpián elért helyezését, viszont most 59.88 másodpercet, az akkorinál három tizeddel gyengébb időeredményt produkált.

Gyurta Dániel

 “Az első ötvenet őrült módon elkezdték a többiek, muszáj volt velük mennem, s ez felborította a ritmusomat – mondta el utóbb Gyurta. – Az nem bosszant, hogy lemaradtam az éremről, az inkább, hogy elmaradtam a várt időmtől, mert 59 és fél percen belül akartam célba érni. Viszont az jó, hogy van még tartalékom, és elégedetté tesz, hogy stabilan egy percen belüli százas mellúszó vagyok.”

Az elődöntők magyarjai közül a leginkább meggyőzően Cseh László szerepelt, aki egyik kedvenc számában, 200 m vegyesen a legjobb idővel, 1:58.00 perccel jutott be a szerdai fináléba.”Nyomni kellett végig, de nem volt gond, jól bírtam. Holnap a két német között döntőzök, úgy gondolom, 1:57 perchez közeli idő kell, de én inkább akkor lennék nyugodtabb a végkimenetelt illetően, ha 1:57-en belülre kerülnék” – nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és normálmedencében eddig 11-szeres Európa-bajnok “vegyeskirály“.

Cseh László

Nem tudott ugyanakkor továbblépni a 16-os mezőnyből Verrasztó Dávid (2:00.43 p), aki kevéssel ugyan, de kiszorult a legjobb nyolc alkotta társaságból. “Hát ez nem sikerült… Tizenegy század hiányzott a döntőhöz, bosszantó, de ma valahogy nem állt össze az úszásom” – mondta.

Továbbjutott, viszont nem áll rajthoz a 100 m női gyors szerdai döntőjében Hosszú Katinka. A 400 m vegyesen Európa-bajnoki elsőségét hétfőn megvédő klasszis versenyző a sprintszám elődöntőjében az ötödik időt (54.48 mp) érte el, mégis a visszalépés mellett határozott, s inkább az éppen elegendő matinés – és várhatóan esti elődöntős – feladatot rá rovó 200 m vegyesre és 100 m hátra összpontosít.

Hosszú Katinka

Holnap a kétszáz vegyes és a száz hát selejtezőjében indulok, a száz gyors döntőjében viszont nem. Ahhoz valami egészen nagy időt kellett volna repesztenem, de nem vagyok elégedetlen, nagy versenyen most indultam először ebben a számban. A 200 gyorsra mindenesetre jó tapasztalattal szolgált” – értékelt Hosszú.

A kedd magyar programjának méltó zárásaként Kozma Domonik szárnyalt a 200 m gyors elődöntőjében, olyannyira, hogy a harmadik időeredmény (1:46.89) birtokosaként várhatja a szerdai finálét. “Újabb egyéni csúcsot úsztam, megnyertem az elődöntős futamomat, igazán jó napon vagyok túl. A holnapi döntőben további kemény tizedeket szeretnék javulni, mert dobogós akarok lenni!” – mondta Kozma.

Kozma Dominik

A nap magyar összmérlegéhez tartozik a műugrásban szerzett bronzérem. Az érdem a Kormos Villő és Reisinger Zsófia alkotta kettősé, amely szinkrontoronyugrásban végzett harmadikként. Mivel három duó indult összesen, már biztos medáltulajdonosként vághatott neki a döntőnek a páros, amely az öt, alapvetően szépen kivitelezett ugrására csaknem 280 pontot gyűjtött, ez azonban kevésnek bizonyult a német, és még inkább az aranyat kiérdemlő orosz riválisokkal szemben. Így is dicséretes a magyar duó teljesítménye, amely tavaly Barcelonában világbajnoki 10. volt, a 2012-es eindhoveni kontinensviadalon a hatodik, a 2013-as rostocki Eb-n pedig az ötödik helyet szerezte meg, vagyis közös pályafutásuk eddigi legnagyobb sikere a mostani, berlini dobogós pozíció.

Amikor megtudtuk, hogy csak hárman maradtunk, mivel egy ellenfelünk nem sokkal a verseny előtt visszalépett, először egy pillanatra megnyugodtunk – jelentette ki Kormos Villő. – Utána viszont egyformán úgy voltunk vele, attól, hogy hárman maradtunk, s elvben megvan az érem, még ugyanúgy a legjobbunkat kell nyújtanunk.”

A kettős az eddig 1 aranyból, 5 ezüstből és 6 bronzból álló gyűjteményt gyarapítva tovább a magyar műugrósport 13. Eb-medálját szerezte. A szakág másik magyar érdekeltségű számában, az 1 méteres férfi műugrásban Bóta Botond a 21. lett.

Hozzászólások