Válságban a magyar gamer magazinok!

2019/12/03

Ha nem lett volna elég, hogy a PC Guru búcsúlevelet tett közzé, akkor most a GameStar is beismerte, hogy közel a vég!

Januárban már tuti, hogy nem lesz új számuk és a decemberi előfizetésektől tették függővé azt, hogy miként folytatja a magazin 2020-ban.

Vasárnap délután írták meg közleményükben a szerkesztők, hogy a GameStarnál sem olyan fényes a helyzet. 20 éve minden hónapban megjelent a magazin, de most oda jutott, hogy az olvasók segítségért fohászkodik, ugyanis az utolsó magyar gamerlap csak úgy tudja folytatni, ha vásárlói jövőre is megrendelik.

PC Guru már korábban bejelentette, hogy a magyar média- és lapviszonyok miatt befejezik a munkát 27 év után és most decemberben jön ki lapjuk utoljára. Az ő tartalmaik innentől csak online lesznek elérhetők.

“Nem akarunk mutogatni semerre, részben talán mi is hibásak vagyunk, hiszen az utóbbi tíz évben fokozatosan kellett volna emelni az árat (ami állandósult, hiába nőtt minden költség), de tény, hogy ma Magyarországon a mindenféle teherrel, sarccal, extra költséggel szinte ellehetetlenítik a nyomtatott sajtót, amelynek eleve nyomdaköltséggel és komoly fenntartási díjjal kell számolnia” – írta a szerkesztőség nevében megfogalmazott búcsúlevelében Böjtös Gábor főszerkesztő.

Hasonló hangulatú a GameStart posztja is: “(…) De egyszer elfogy a levegő, és nincs az a konok kitartás, megszorított nadrágszíj, amely képes volna az idők végtelenségéig ellensúlyozni a nyomtatott sajtó évről évre emelkedő költségeit úgy, hogy közben már több mint egy évtizede nem nyúltunk az árhoz”.
Közleményük ellenére is jobb a helyzetük a PC Gurunál, ugyanis ők nem kényszerültek búcsúzni, viszont sorsuk az olvasók kezében van. “Amikor a PC Guru megírta búcsúlevelét, akkor már mi is azon gondolkodtunk, hogyan tovább. De nem akarjuk feladni harc nélkül” – írták. A magyarországi GameStar működéséhez egyébként 2500 új vagy meghosszabbított előfizetésre van szüksége a magazinnak, amit most egy online számlálóval is követhetünk a neten. Áremelésben és oldalszám csökkentésben nemgondolkoznak, mert nem tartják helyesnek egyiket sem.
Hozzászólások