Varga Viktor lett a Zwack Unicum új arca?

Viktor kísértetiesen hasonlít az Unicum plakátján szereplő, úszó emberre. Nézd meg a képet

2014/05/16

varga viktor_1Varga Viktor pár nappal ezelőtt látogatást tett a Zwack Unikum gyárában. Vicces kedvében volt az énekes és ezt a képet tette ki saját Instagram fiókjára.

Az úszó ember története

A Zwack Unicum „vizes ember” plakátja feltehetően 1905 és 1909 között készült. 1909 áprilisától kezdve már lehet olyan újságfotókat találni, amelyeken jól látszik a hirdetőoszlopokon megjelent falragasz.

A plakáton nincs szignatúra, ezért nem tudhatjuk biztosan, hogy ki készítette. A legfrissebb forrás szerint egy kevéssé ismert grafikus – Pachl Viktor – egy állítólagos 1905-1909 között zajló országos pályázat nyerteseként kapott megbízást a plakát megtervezésére. A híres-neves plakát modellje pedig feltételezhetően egy 1905-ben megrendezett budapesti grimaszvágó verseny győztese volt.

A kép egy szakállas hajótöröttet ábrázol, aki a tengeren hánykolódva igencsak megörül a vízben úszó szeszes italnak. Egy megviselt arc, kerek, elragadtatott szemek, egy üveg Unicum. Mindez egy egyszerű, dinamikus forma, jól szerkesztett kompozíció. Vagyis jelen plakát esetében már nem a gyár (mint az az előző korokban megszokott volt), hanem egy konkrét termék népszerűsítése volt a cél. Mindez előremutat a szűkszavú, koncentrált, tárgyilagos megfogalmazás felé.

A hajótörött arcán a felismerés öröme túlkarikírozott, ami a túlzást hozza be a reklámba. A feltűnéskeltés lett a fő cél. A feltűnéskeltés eszköze pedig a szecesszió szépségével szemben a „szörnyeteg” lett. Először fordult elő a történelemben, hogy az eladni kívánt termékek rajzát nem az ízlés és kellem határozza meg, hanem ezen kifejezőeszközök ellentéte.

Hozzászólások