Vedd igénybe az utazási kedvezményeket!

2015-ben is spórolhatsz a tudatos közlekedéssel

2014/12/17

Jó, ha tisztában vagyunk vele, milyen kedvezményeket vehetünk igénybe belföldi utazásaink során, ugyanis nyilván sokaknak jól jön, ha nem kell megvásárolniuk a teljes árú jegyeket, amennyiben jogosultak rá.

Amennyiben a vasúti közlekedést részesítjük előnyben, a MÁV által biztosított kedvezményeket mindenképpen nézzük át. A gyerekeknek 6 éves korig nem kell jegyet vásárolni, 14 éves korig 50%-os kedvezményben részesülnek, ha pedig bérletet vásárolnak, úgy 90% a mértéke. A levelező tagozaton tanuló felnőttek szintén fél áron utazhatnak, viszont rájuk nem vonatkozik a bérletes kitétel.

Péntektől vasárnapig minden 26 év alatti fiatalt megillet a 33%-os kedvezmény, a 65 év alatti nyugdíjasok évente 12 alkalommal 50%-os, kétszer viszont 90%-os kedvezményt kapnak. Az idősebb nyugdíjasok ingyen utazhatnak. A fél árú jegy pedig a közszférában dolgozóknak is jár.

Ezek mellett további lehetőségeket biztosítanak a csoportok, menekültek, családok, képzésben résztvevő munkanélküliek, a START kártyások, valamint a fogyatékkal élők számára. Összesen több mint 30 kedvezmény áll az MÁV utasai részére.

iStock_000054140000_Small

Ha inkább a VOLÁN társaságok távolsági buszait választanánk, úgy valamivel másabb szabályokat kell figyelembe vennünk. Ebben az esetben is 6 éves korig díjtalan a közlekedés, viszont 6 év felett nem kapnak kedvezményt a fiatalok jegy vásárlása esetén, csak és kizárólag akkor, ha helyi tanulói bérlettel rendelkeznek. A 65 év alatti nyugdíjasokra szintén ez vonatkozik.

A rokkantak, a szociális segélyben részesülők, a tartósan fogyatékkal élők és a 65 évet betöltött felnőttek számára szintén kedvezményt biztosítanak.

Forrás: palyazatfigyelo.info

Hozzászólások