Védőszemüvegeket elő, újabb napfogyatkozás Magyarországon!

Tilos szabad szemmel figyelni a jelenséget

2015/03/12

Utoljára 2008 nyarán volt részleges napfogyatkozás Magyarországon, március 20-án pedig pár percig újra megfigyelhetjük a jelenséget hazánk egén. Hogy aztán hatvan évig ne lássunk hasonlót.

Március 20-án, jövő hét pénteken délelőtt 9:40-kor vegyük fel a védőszemüvegeket, és nézzünk két perc 47 másodpercig az égre. Amit látunk majd, az a részleges napfogyatkozás, vagyis ahogy a hold jobbról beleúszik a Nap sugarainak útjába, és árnyékot vet a Földre.

Ennek megfigyelése azonban komoly veszélyeket hordoz magában, mert ha védőszemüveg nélkül nézünk a Napba, az látási problémákat, vagy akár vakságot is okozhat. Ezért kifejezetten tilos mindenféle szűrő nélkül csodálni a jelenséget.

iStock_000045638828_Medium

Akik a Feröer-szigeteken vagy Norvégiában tartózkodnak, azoknak látható lesz a teljes napfogyatkozás, Európa többi részén csak részlegesre számíthatunk. Hasonló egyébként újholdkor jön létre, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül.

Ajánljuk, hogy aki csak tudja, nézze meg a pár perces égi jelenséget, mert az előrejelzések szerint legközelebb csak hatvan év múlva, 2075. július 13-án láthatunk majd Magyarországon hasonlót.

Hozzászólások