Vegán vagyok! Divat vagy egészséges életmód?

Mit is esznek a vegánok?

2017/08/11

A vegán életmód nagyon divatba jött az elmúlt években, egyre népszerűbb a sztárok és az átlag emberek körében is. Miből is áll az egész? Most megtudod!

Vega vs. vegán

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst. Szigorú vegetáriánusnak vagy vegánnak nevezzük azt, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyaszt.

Miért?

Sokan úgy gondolják, hogy a vegánok divatból teszik, amit tesznek és abszolút semmi köze ahhoz, amit valójában a veganizmus képvisel. A divatvegánok úton-útfélen hangoztatják, hogy ők azok, valószínűleg ez is nagyban hozzájárult a róluk kiakalított képhez. Renegeteg mém született ebből adódóan, ezzel nevetség tárgyává téve a kört, akik ezt az életmódot választották. A legtöbb vegán azonban, akik tényleg valamilyen célból -“a hű, de menőn kívűl”- váltak azzá, arról számol be, hogy mióta ezt a diétát tartja sokkal változatosabban étkezik, sokkal jobban érzi magát a bőrében.

Röviden összefoglalva egy vegán mindent fogyaszt és főzéshez mindent felhasznál, ami nem állati származék. Zöldségekből és gyümölcsökből, hüvelyesekből és gabonafélékből valamint magvakból és diófélékből készülő ételeket eszik egy vegán. Eme 6 alapvető alapanyag az emberi szervezet számára teljes értékű vegán étkezés szent grálja. A tudatosan étkező vegánok minden nap fogyasztanak magvakat, gabonaféléket – akár otthon összeállított müzli formájában –, sötét és élénk színű zöldségeket, gyümölcsöket, valamint ugyancsak sűrűn hüvelyeseket. Továbbá erősen ajánlott – mindenevőknek legfőképpen –, hogy a napi étkezés 30-40%-át nyers zöldségek és gyümölcsök tegyék ki a rostok bevitele miatt.(via)

Mutatunk egy receptet, hogy kicsit jobb színben tüntethessük fel a vegánságot. Ha kipróbálnád rengeteg receptet találsz az interneten. 

A brownie mindig egy csoda. Olyan embert nem láttam még, akinek ez ne ízlett volna. Kakaós, krémes, mégis kicsit darabos, ropogós a magok miatt. Ehhez a tömör édes ízhez nagyon megy a ribizli savanykás, élénk zamata… A ribizlis pépből zselés krémet varázsol a chia mag, ezért is nagy kincs a nyerskonyhában. 

vegan brownie

Hozzávalók: 

  • 20 dkg kesudió
  • 20 dkg mandula
  • 20 dkg datolya 2 órára beáztatva
  • 20 dkg aszalt áfonya 1 órára beáztatva
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg ribizli
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

1. A mandulát és a kesudiót durvára megőröljük úgy, hogy legyen benne teljesen lisztszerűen finom szemcsés és durvább, darabos rész is.

2. Az aszalt gyümölcsöket kivesszük az áztatóvízből, és aprítógépben lekvár állagúra dolgozzuk. Maradhatnak benne kisebb darabok, az nem baj.

3. Ebbe a masszába keverjük bele a kakaóport, így kapunk egy édes csokikrémet.

4. A száraz magokat és a kakaós datolyamasszát összegyúrjuk, egy sütőpapírral kibélelt tálcára egyenletesen szétkenjük kb. 3 cm vastagon, a tetejét megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőszekrénybe dermedni. 

5. A ribizlit leszemezzük, édesítjük mézzel, turmixgépben simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a chia magot, jól elkeverjük. A chia magnak kell 20-30 perc, amíg megdagad, és eléri a zselés állagot.

6. A brownie-t egyforma szeletekre vágjuk, és a ribizli öntettel tálaljuk. (via)

Jó étvágyat! 

Hozzászólások