Vége az Uber jó világának

A NAV megköti a kezüket

2016/01/22

A NAV meghozta a versenyhelyzet kiküszöbölésére kitalált ajánlatát, amit az Uber ellen tiltakozó taxisofőröknek ígért. Azok a fuvarosok, akik nem tartják be az adóhatóság szabályait, 200 ezer forintot bukhatnak.

received_2491012060986581

A taxis tüntetések hatására, Tállai András, NAV-ot vezető államtitkár és miniszterhelyettes jelentette be, hogy közzétesznek az adóhivatal honlapján egy tájékoztatót, ami tartalmazni fogja az uberesekre vonatkozó szabályokat. Mostantól zéró tolerancia lesz érvényben az okostelefonos személyszállítókkal szemben. Ha a sofőrök betartják a weboldalon leírtakat, nem kell aggódniuk a büntetés miatt. A hivatal emberei máris ellenőrzésekbe kezdenek, és ha szabálytalanságot találnak valakinél, annak 200 ezer forintos bírságot varrnak a nyakába.

A Nemzeti Adóvédelmi Hivatal eddig több tíz ellenőrzést hajtott végre, és egy sofőrt sem találtak, akinek lenne adószáma. Mivel az Uber-kocsikázás rendszeres jövedelemszerzésnek számít, így eleve 50 ezer forintra büntették őket. A 200 ezer forintos bírság onnantól kezdve lép érvénybe, amint a többoldalas tájékoztató hivatalosan meg nem jelenik.  Egyébként a fuvardíj 80 százaléka az Uber-sofőrökhöz kerül, viszont holland bankokon keresztül folyik át, szóval az ügy nem lesz ilyen egyszerű. A NAV azt sem tudja mennyi autóst kellene leellenőrizniük. Tállai csak annyit mondott, miután egyik munkatársuk az alkalmazásba lépve látta, hogy a NAV körül három uberes autó is volt: “Többen lehetnek“. 

 Uber Taxis

A NAV betartandó szabályai a következők:

  • Adószám kiváltása szükséges.
  • Közösségi adószámra is szükség van.
  • Számlát kell adni az utas részére.
  • A sofőrnek döntenie kell, hogy kér-e áfamentességet

Fotó: Getty Images

Hozzászólások