Véget érhet a háború: végre tűzszünet Ukrajnában

Tizenhat óra alatt győzték meg Putyint

2015/02/12

Az elmúlt napokban az eddigi legkomolyabb tárgyalások folytak a lassan egy éve zajló ukrajnai háború lezárására. A hírek szerint Minszkben siker koronázta François Hollande, Angela Merkel, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin tizenhat órás tárgyalását.

A harcok az utóbbi hetekben felerősödtek, a megbeszélések ezért nem is mentek simán. Az eredeti tervek szerint a francia, német, ukrán és orosz tárgyalófelek már szerdán megállapodtak volna, ebből végül csütörtök lett. Senki sem akart megállapodás nélkül távozni, mert az teljesen kilátástalanná tenné a jövőt, és a későbbi béketárgyalásokat is.

Komoly gondot jelentett azonban, hogy a háborúzó feleket nehéz volt rábírni a tárgyalásokra, mert az ukránok nem akartak diplomáciai kapcsolatba lépni a kelet-ukrajnai szakadárokkal. A kulcs a köztük és az oroszok közötti nyilvánvaló kapcsolat miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök volt.

ukrajna_belso

A tárgyalások kemények voltak, de senki sem adta fel, és tizenhat óra után megszületett a megállapodás: február 15-től tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában. „Nem ez volt életem legjobb estéje, de sikerült megállapodnunk a legfontosabb dolgokról” – nyilatkozta az ülés után a távozó Putyin.

A tárgyaló felek egybehangzó véleménye az volt, hogy érdemi megállapodás született, sikerült megoldani a harcoló felek visszavonását, az általános tűzszünet kérdését, a határvonalakat, a humanitárius kérdéseket, és elkezdődhet a válság politikai és gazdasági rendezése is.

A tárgyalások sikerére mindenképpen várható Brüsszel válasza is, ami az Oroszország elleni szankciók enyhítését jelentheti.

Hozzászólások