Végleg elment a Fekete Párduc..

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa

2014/06/13

Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett.

fotó: picphotos
fotó: picphotos

A “Fekete Párduc” az utóbbi években sokat betegeskedett. Csütörtökön ismét kórházba szállították, de családja csak annyit közölt, “a szokásos kontrollvizsgálatot követően került az egészségügyi intézménybe”.

Péntek reggelre viszont kiderült, komoly baj lehet. Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, az egyik szerint a korábban több helyen kilyukadt tüdeje miatt kellett kezelni, a másik állította, kilyukadt a patkóbele, amelyből egy darabot el is távolítottak.

Buzánszky Jenő mély fájdalommal értesült barátja elvesztéséről. Elmondta: pénteken kora délután együtt kellett volna utaznia Grosiccsal Berlinbe. A Német Labdarúgó Szövetség ugyanis meghívta őket az 1954-es berni világbajnoki döntő 60. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre.

“A barátom marad örökre. Együtt éltünk át szép sikereket és kudarcokat. Mindig lehetett rá számítani – mondta telefonon a repülőgép felszállására váró Buzánszky. – A napokban kórházban volt, és mondta, hogy nem tud jönni Berlinbe velem. Reméltem, hogy felgyógyul, hazamehet, és megint mehettünk volna ünnepségekre, baráti összejövetelekre. Ennek a közös útnak most vége.”

fotó: soccersouls
fotó: soccersouls

A legendás Aranycsapatból – amely 1953-ban Londonban 6-3-ra verte Angliát – már csak Buzánszky Jenő él, a vele együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választott Grosicsot megelőzően Puskás Ferenc 2006-ban távozott az élők sorából.(sport24)

Hozzászólások