Vérengzés Párizsban, terrortámadás a sajtószabadság ellen

Tizenkét embert mészároltak le a tettesek

2015/01/08

Szerdán délben két fegyveres rontott be a francia Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségébe, és tíz perc alatt mintegy harminc lövést leadva, tíz újságírót és két rendőrt végeztek ki. A támadásról videót is készítettek, a tettesek neve ismert, kézre kerítésükért óriási akció indult.

A testvérpár, Said és Chérif Kouachi gépfegyverrel kényszerítette a lap egyik munkatársát, hogy beengedje őket, közben pedig azt állították, hogy az al-Kaida tagjai, mielőtt végeztek volna áldozataikkal, a szerkesztőségi ülést tartó újságírókkal, majd állig felfegyverkezve menekülőre fogták volna.

Új kép

Tizenkét ember meghalt, öten súlyosan, több tucatnyian könnyebben megsebesültek. 2011-ben már egyszer dobtak bombát a Charlie Hebdo szerkesztőségi épületére, mert a lap Mohamedről szóló karikatúrát közölt, és a mostani, a második világháború óta történt legsúlyosabb franciaországi támadás okának is ezt jelölték meg. “Megbosszultuk a prófétát!” – kiáltozták szemtanúk szerint.

Francois Hollande francia elnök szerint a szerdai vérengzés terrortámadás volt, és elárulta, hogy az utóbbi hetekben több más akciót sikerült meghiúsítaniuk a hatóságoknak. Az eset soha nem látott szolidaritást váltott ki a világ újságíróiból, főleg a karikaturistáiból, Párizs utcáin pedig több tízezer gyászoló ember emlékezett. Jelszavuk a Je suis Charlie (Én is Charlie vagyok) lett.

911
Az egyik kolléga talán a legkifejezőbb rajzzal emlékezett

A Charlie Hebdo most a sajtószabadság jelképe lett, miután karikatúráiban senkit sem kímélt, a katolicizmust, az iszlámot, a zsidóságot, valamint a szélsőjobb- és szélsőbaloldalt egyaránt kifigurázta. A terroristák mostani akcióit azonban számos iszlám szervezet elítélte, van, aki elmondta, hogy az iszlám nevében végrehajtott ilyen, ártatlan emberek elleni támadás jobban felháborítja, mint bármilyen gúnyolódó karikatúra.

A támadás harmadik gyanúsítottja már feladta magát, ő valószínűleg a sofőr lehetett, a Kouachi-testvérpár azonban még szökésben van. Képüket már nyilvánosságra hozták, barátaikat és családtagjaikat pedig őrizetbe vették. Elfogásuk nem lehet messze, mert a kocsit, amiben menekültek, már egy benzinkútnál hagyták, a készültség az országban pedig óriási, Párizs minden bejáratát rendőrök őrzik.

Hozzászólások