Veszélyben a nyugdíjasok!

Kegyetlen hazugságokkal csalnak ki pénzt az aggódó idősektől

2016/02/05

Drága kincs a bizalom, mégis naponta inflálódik. Manapság egyre gyakoribb, hogy a csalók az ócska trükköket gonoszságra cserélik, így használva ki a nyugdíjasok jóhiszeműségét, de nem rettennek vissza a félelemkeltéstől sem.

Aljas dolog mások halálhírét kelteni, ezzel azonban aligha értenek egyet a csalások elkövetői. Egyre többször hallom, hogy a környezetemben élő, főként nyugdíjas lakók telefonos, extrémebb esetekben kaputelefonos zaklatások áldozatai lesznek, melyek elkövetői családtagokkal történt súlyos balesetekkel, vagy halálesetekkel sokkolnak. A megijedt ember hiszékennyé válhat, és ezt a csalók pontosan tudják.

Egy, a nevét titokban tartani kívánó idős hölgy, így számol be a vele történt esetről:

„Fényes nappal csörgött a telefonom. Egy férfi szólt bele, aki be sem mutatkozott, csak hideg hangon annyit mondott, hogy a lányom súlyosan megsérült egy balesetben. Azonnali találkozót kezdeményezett és kikötötte, hogy vigyek magammal 100 ezer forint készpénzt, mivel akkora a baj. Borzasztóan megijedtem és lecsaptam a kagylót. Remegő kézzel hívtam fel a lányomat, aki szerencsére felvette a telefont. Istennek hála, senkinek semmi baja!”

nyugdíjas

Hallottam szomorúbb esetről is: a gyanútlan áldozatot a lakásánál keresték fel, aki azonnal fizetett is, a pénzzel elfutottak, de a tragédia szerencsére ezúttal is csak vaklárma volt.

A hasonló esetek elkerülhetetlenek, hiszen kortól függetlenül bármelyikünk belesétálhat a szeretteinkkel zsaroló bűnözők csapdájába. Óbuda egyik lakótelepén plakát figyelmeztet a veszélyről. Ilyen esetben mindig kérd el a zaklató telefonszámát, majd győződj meg családtagjaid hogylétéről, végül jelentsd be az esetet a rendőrségnek! Történeted oszd meg bátran a gondnokkal, a lakóközösséggel, illetve a közösségi média használóival!

Add tovább! Ha Te is tudsz hasonló esetekről, írd meg nekünk!

Hozzászólások