Veszélyben az Uberesek

Kiberbűnözők is vadásznak rájuk

2016/01/25

Már nem csak a taxisok tettlegességig fajuló haragjától tarthatnak az Uberesek, ugyanis internetes azonosítójuk többet ér, mint egy hitelkártya. Most hackerek célpontjaivá válhatnak.

received_2491012060986581

Elkapták azt a négy férfit, akik múlt pénteken durván bántalmaztak egy Uber-sofőrt a XVIII. kerületben. A támadók közül többen taxisok voltak. Az okostelefonos fuvart egy kocsma elé rendelték, majd mikor a jármű megérkezett 23 óra 50 perc körül a Balassa Bálint utcába, a kocsiban várakozó sofőr szóváltásba keveredett négy Ubert szidalmazó férfival. Lerúgták visszapillantó tükrét, mire a vezető kiszállt a gépjárműből, de az erőszakoskodó négyes durván bántalmazni kezdte a férfit. A szemtanúk értesítették a rendőrséget.

De mostantól nem csak az utcán félhetnek az Uberesek, mivel kiderült, hogy azonosítóik már többet érnek a kiberbűnözők számára. Hozzáféréseikért átlagosan 3,78 dollárt fizetnek, míg például személyazonosító adatokért csak 3,3 dollárt. Az Uber felhasználói fiókokat az tette vonzóvá, hogy az ilyen azonosítókkal szemben a bankok fejlett biztonsági rendszerei hamar letilthatják a hitelkártyákat. 

kiberbunozo

Ezeket a hitelesítőket viszont szintén fel lehet használni személyazonosság lopáshoz és fantom utak végrehajtásához. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az áldozat olyan utakért fizethet, amiket nem is tett meg. Az Uber védekezésképpen már teszteli a kétlépcsős hitelesítés bevezetését, addig is a felhasználók azzal tehetnek valamit a biztonságukért, hogy különböző és nem könnyen kitalálható jelszavakat használnak az eltérő fiókjaikhoz.

Hozzászólások